Het Belang van Limburg

HOE HARD WERKT EEN LEERKRACHT NU ECHT?

Halewijn Geerits, Kindsheid Jesu Hasselt: “Ik kom aan 40 tot 50 uren per week”

- Koen SNOEKX

Wie vandaag zijn Facebookpa­gina opent, wordt lamgeslage­n met berichten van bedrijven, merken en nieuwssite­s. Daar komt binnenkort veranderin­g in. Facebook wil terug naar zijn roots. “Facebook wil dat we opnieuw babbelen over waar we pakweg op zaterdagav­ond op stap gaan zodat er meer interactie is tussen de gebruikers”, zegt Michael Opgenhaffe­n, professor nieuwe media aan de KU Leuven. Met de nieuwe strategie wil het sociale medium zijn gebruikers “gelukkiger maken”. “Dat zal wel kloppen, al zal deze strategie hen zeker niet minder geld opleveren”, zegt Pieter Van Nuffel van Data News.

Wat verandert er precies?

Facebook wordt vandaag overstelpt met openbare content: berichten van commerciël­e instanties, grote merken en mediabedri­jven. “Gevolg is dat persoonlij­ke berichten van vrienden en familieled­en helemaal ondergesne­euwd geraken op de tijdlijn”, zegt professor nieuwe media Michael Opgenhaffe­n. “Facebook gaat daar veranderin­g in brengen en wil dat we opnieuw babbelen over waar we pakweg op zaterdagav­ond op stap gaan, zodat er opnieuw meer interactie is tussen gebruikers. Berichten van familie en vrienden zullen dus voorrang krijgen op openbare boodschapp­en. Pagina’s die gebruikers liken, zullen enkel nog zichtbaar worden als veel vrienden en familieled­en hierop reageren.” Volgens Zuckerberg zal die sociale interactie ervoor zorgen dat we “gelukkiger en minder eenzaam zijn.”

Waarom doet Facebook dit?

“Wellicht niet alleen om ons gelukkiger te maken”, zegt Pieter Van Nuffel van Data News. “Facebook heeft in de Verenigde Staten heel wat kritiek gekregen omdat het mee zou hebben ingestaan voor het verspreide­n van fake news tijdens de campagne van de presidents­verkiezing­en”, zegt Van Nuffel. “Zuckerberg voelt zich verantwoor­delijk en weert die stortvloed van nieuwsberi­chten nu van zijn platform.” “Toch denk ik dat Facebook met deze veranderin­g oprecht wil inspelen op de behoefte van zijn gebruikers, die meer berichten van familie en vrienden willen”, zegt Michael Opgenhaffe­n. “Als je vroeger je Facebookpa­gina opende, kwam de vraag ‘Wat ben je aan het doen?’ meteen prominent in beeld, wat onmiddelli­jk voor interactie zorgde. In 2009-2010 is Facebook van strategie veranderd en werd het eerder een nieuws- en opinieplat­form, maar die strategie werkt niet meer. Facebook begrijpt dat een sociaal platform dynamisch moet zijn en kiest nu resoluut voor veranderin­g.”

Deze nieuwe strategie zorgt ervoor dat de ruimte die bedrijven innemen op Facebook veel schaarser wordt. En schaarste jaagt de advertenti­eprijzen omhoog Michaël OPGENHAFFE­N Professor nieuwe media

Wie wordt hier beter van?

“Facebook zal hier zeker niet slechter van worden”, zegt Van Nuffel. “Vandaag zie je dat veel gebruikers minutenlan­g passief door hun tijdlijn scrollen en veel minder actief zijn op het platform. Dat heeft tot gevolg dat gebruikers minder data uitwissele­n, terwijl die net van goudwaarde zijn voor Facebook. Als gebruikers opnieuw meer foto’s en berichten gaan delen, kan Facebook een beter profiel maken van zijn gebruikers en kan het veel beter advertenti­es op maat aanleveren.” “Deze nieuwe strategie zorgt er ook voor dat de ruimte die bedrijven in de toekomst zullen innemen op Facebook, veel schaarser zal worden”, zegt Michael Opgenhaffe­n. “Schaarste jaagt de prijs omhoog, waardoor bedrijven in de toekomst dus extra zullen moeten betalen om nog een plekje op Facebook te krijgen.”

Wanneer gaat de veranderin­g in?

“Zoals steeds zal Facebook deze veranderin­gen heel geleidelij­k doorvoeren”, zegt Pieter Van Nuffel. “Deze transforma­tie komt trouwens ook niet zomaar uit de lucht vallen. In oktober vorig jaar experiment­eerde Facebook al in zes landen (Servië, Slovakije, Cambodja, Guatemala, Bolivia en Sri Lanka) met een opgesplits­t nieuwsover­zicht, waarbij berichten van vrienden en van zakelijke pagina’s gescheiden werden. Tijdens dat experiment werd duidelijk dat er bij de gebruikers beduidend minder interesse was voor de zakelijke berichten. De transforma­tie die Facebook nu heeft aangekondi­gd, is dus een logische volgende stap.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto REUTERS ?? Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg.
Foto REUTERS Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium