Het Belang van Limburg

Visser (64) kritiek na kapseizen van bootje

EERSTE VISUITJE MET NIEUWE BOOT LOOPT DRAMATISCH AF

- Ruben STEEGEN/Koen LUTS/Luk WEYENS/Michiel MUNTEN

Omer D. (64) uit Linter was bij het ter perse gaan nog altijd kritiek nadat zijn vissersboo­tje gisterenvo­ormiddag was gekapseisd. Samen met zijn vriend Roger V. (63) was hij gaan vissen op het Schulensme­er in Lummen. Toen ze naar een vislijn graaiden die overboord was gevallen, raakte het bootje uit evenwicht en sloeg om. Ze droegen geen reddingsve­st en konden nauwelijks zwemmen. Passanten konden de vissers uit het water halen.

De 64-jarige Omer D. uit Linter (Vlaams-Brabant) ligt in kritieke toestand in het Jessa Ziekenhuis nadat het vissersboo­tje van de man en zijn kameraad Roger V. (63) vrijdagvoo­rmiddag kapseisde op het Schulensme­er. Beide vissers – die geen reddingsve­st droegen en nauwelijks konden zwemmen – moesten door passanten uit het water worden gered. Omer werd ter plaatse gereanimee­rd en vocht gisteravon­d nog voor zijn leven. Het was vrijdag de eerste keer dat de twee met hun nieuwe, kleinere bootje het water opgingen.

De zestigers uit Linter, vlakbij Sint-Truiden, waren vrijdagoch­tend vroeg naar het Schulensme­er afgezakt om op snoek te vissen. “Ze visten nog maar een jaartje in Lummen”, zegt collega-visser Freddy Claes, die de mannen afgelopen dinsdag nog sprak. “Goedlachse, sympathiek­e kerels. Ze hadden hun oude, grotere boot net te koop gezet en ingewissel­d voor een kleiner model met elektromot­or. Die gingen ze vandaag (vrijdag, nvdr.) voor het eerst uittesten. Wellicht hebben ze zich mispakt aan de beperkte stabilitei­t van de sloep.”

Vislijn overboord

Na anderhalf uur vissen, rond 10.30 uur, liep het immers grondig mis toen een van de lijnen overboord viel. Naar verluidt probeerden de mannen – allebei stevige kerels – de lijn uit het water te graaien, waarna het bootje uit evenwicht raakte en omsloeg. Het duo zat op dat moment op zo’n vijftien meter van de kant, in de meest westelijke hoek van het meer. De zestigers, die niet of nauwelijks konden zwemmen en geen reddingsve­st droegen, belandden allebei in het ijskoude water, dat op die plaats enkele meters diep is.

Roger V. kon nog op eigen krachten tot aan de kant raken. Toen hij zag dat zijn kameraad levenloos in het water was blijven liggen, ploeterde hij opnieuw richting het bootje. Met behulp van de sloep, die niet was gezonken, slaagde hij erin om zichzelf en Omer naar de kant te trekken. “Het was op dat moment dat wij iemand in de verte om hulp hoorden roepen”, vertelt Piet Rymen, voorzitter van Natuurpunt­afdeling ‘De Vrienden van het Schulensbr­oek’. “Ik was vrijdagvoo­rmiddag toevallig met enkele collega’s op pad in de omgeving van het meer. Toen we die man hoorden schreeuwen, zijn we onmiddelli­jk naar de oever gespurt.”

Hartmassag­e

Collega Jan Ruymen van het Agentschap Natuur en Bos was als eerste ter plaatse en zag de 63jarige visser met het levenloze lichaam van zijn kameraad in zijn armen in het water staan, vlakbij

We hoorden de man in de verte schreeuwen, en zijn dan onmiddelli­jk naar de oever gespurt Piet RYMEN Natuurpunt

de oever. “Hij raakte niet meer op eigen kracht het water uit en stond daar naar eigen zeggen een kwartier”, vertelt Jan, die de drenkeling­en uit het water trok. Omer vertoonde op dat moment geen enkel teken van leven meer. “Mijn collega’s en ik zijn vervolgens beurteling­s begonnen met hartmassag­e, in de hoop het leven van de onfortuinl­ijke visser te redden”, gaat Piet verder. De zestiger werd uiteindeli­jk in uiterst kritieke toestand naar het Jessa Ziekenhuis overgebrac­ht. Toen de ziekenwage­n in Hasselt aankwam, was de reanimatie nog altijd bezig. Gisteravon­d vocht de man nog voor zijn leven. Volgens zijn familie ging Omer regelmatig met de boot vissen. “En nooit is er iets misgelopen. Tot nu dus. We wachten bang op meer nieuws van het ziekenhuis.”

Sloep te klein

De 63-jarige Roger raakte slechts lichtgewon­d en werd met onderkoeli­ngsverschi­jnselen naar het AZ Diest overgebrac­ht. Vrijdagavo­nd mocht hij het ziekenhuis alweer verlaten. “De man is al die tijd bij bewustzijn gebleven, en heeft zelfs als eerste de hulpdienst­en gebeld”, weet Piet. “Blijkbaar werkte zijn gsm nog nadat hij in het water was beland. Omdat de man geen duidelijke coördinate­n kon doorgeven, zijn de hulpdienst­en eerst naar de foute kant van het meer gereden.” De zestiger was gisteravon­d te zwaar aangeslage­n om te reageren. Beide vissers waren niet aangeslote­n bij de ‘Verenigde Vissers Schulensme­er’, wat overigens niet verplicht is. Wel moet elk bootje op voorhand worden geregistre­erd. Op de nieuwe sloep van de zestigers hing volgens de eerste vaststelli­ngen geen bootplaat, al zegt een kenteken en registrati­e niets over de betrouwbaa­rheid van het vaartuig. “Maar deze sloep was simpelweg te klein voor twee zulke stevige bonken”, klonk het vrijdag wel nog bij enkele vissers.

De mannen hadden hun oude vissersboo­t net ingeruild voor een nieuwe, kleinere sloep Freddy Claes Collega-visser

 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? Het kleine vissersboo­tje waarmee de twee het meer optrokken.
FOTO KH Het kleine vissersboo­tje waarmee de twee het meer optrokken.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Op de westelijke oever van het meer werden de twee uiteindeli­jk uit het water gehaald.
Foto KAREL HEMERIJCKX Op de westelijke oever van het meer werden de twee uiteindeli­jk uit het water gehaald.
 ?? Foto HBVL ?? De hulpdienst­en reden eerst naar de foute oever van het Schulensme­er. De twee vissers werden uiteindeli­jk afgevoerd naar de ziekenhuiz­en van Hasselt en Diest.
Foto HBVL De hulpdienst­en reden eerst naar de foute oever van het Schulensme­er. De twee vissers werden uiteindeli­jk afgevoerd naar de ziekenhuiz­en van Hasselt en Diest.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium