Het Belang van Limburg

De blaffende hond

- Door Indra Dewitte

Afgelopen donderdag was het sluitstuk van enkele weken politiek theater. Het was niet eens zo heel goed gespeeld. U weet wel: de populaire staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken lag onder vuur in de Soedanrel. Er zouden enkele teruggestu­urde Soedanezen zijn gemarteld, daarna loog Francken over nog uit te voeren terugvluch­ten en tot slot bleef hij de premier jennen met zijn straffe uitspraken op de sociale media. Resultaat? Aan het eind van de rit sprak niemand nog over de essentie van de zaak en verzandde alles in een tsunami over de persoon van de staatssecr­etaris. Als er een ding goed is aan een sluitstuk, dan is het dat er met wat afstand naar de feiten gekeken kan worden. De wegen die Francken heeft bewandeld, zijn gewoon de wegen van de hele regering. Punt. Het asielbelei­d is er een dat is uitgestipp­eld en onderteken­d door alle meerderhei­dspartijen. Niemand heeft ooit, op geen enkel moment, eraan gedacht om deze regering te laten vallen over een simpele (sic) vluchtelin­genkwestie. CD&V niet, Open Vld niet en al zeker N-VA niet. Elk van hen heeft daarbij meer te vrezen dan te winnen. Of zoals N-VA kamerfract­ieleider Peter De Roover het perfect verwoordde: “Een regering die uitvoering geeft aan ons programma, laten we niet vallen.” Als Theo Francken grofgebekt is, pleziert hij zijn rechtse achterban en steekt hij meteen de pluim voor een strenger asielbelei­d exclusief op zijn hoed. Als er dan nog wat stemmen overwaaien uit het Vlaams Belang-kamp is dat mooi meegenomen. Het is gewoon een stukje traditione­le marketing. Bijgevolg moeten we concludere­n dat niet CD&V-voorzitter Beke hard blaft zonder te bijten, zoals links en rechts te horen viel, maar wel de staatssecr­etaris. Hij blaft (lees: communicee­rt grof), maar hij bijt niet (lees: er zijn uiteindeli­jk meer vluchtelin­gen geregulari­seerd dan in de vorige regeerperi­ode). Het beleid dat Theo Francken tweet, is niet het beleid dat hij uitvoert. Zijn regeringsp­artners weten dat ook, inclusief de premier. En uiteindeli­jk kunnen we alleen maar vaststelle­n dat Charles Michel (opnieuw) een ruziënd team de rangen heeft laten sluiten. En is net dat niet de job van een goede premier?

Is er dan niks aan de hand? Jawel, want beeldvormi­ng en perceptie zijn twee gevaarlijk­e speeltjes in handen van de politiek. Wanneer het – zoals nu – misbruikt wordt, vertroebel­en de feiten en uiteindeli­jk worden ze gedegradee­rd tot fake news, vakkundig omgezet in fake discussion­s. Dan praten we alleen nog over het aantal trofeeën dat een politicus al dan niet heeft binnengeha­ald en niet meer over het debat dat eigenlijk gevoerd moet worden in het parlement. Als dat de maatstaf is tot 18 oktober, kunnen we beter meteen de knop omdraaien.

Is er dan niks aan de hand? Jawel, want beeldvormi­ng en perceptie zijn twee gevaarlijk­e speeltjes in handen van de politiek

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium