Het Belang van Limburg

“Van de tandarts krijg ik toch ook een brief?”

Tom Waes wil dat risicopati­ënten herinnerd worden aan vijfjaarli­jks onderzoek naar darmkanker

- Thomas JANSEN

“Herinner mensen met een erfelijk risico op darmkanker met een brief aan hun controle.” Dat vraagt tv-figuur Tom Waes (49), die zelf erfelijk belast is en om de vijf jaar een darmonderz­oek of coloscopie moet laten uitvoeren. “We krijgen elke zes maanden een brief van de tandarts, maar aan een belangrijk­e controle tegen darmkanker worden we niet herinnerd.” Volgens de Orde der artsen zijn er al huisartsen die herinnerin­gsbrieven sturen, maar is dat een vrijblijve­nde keuze. In België zijn jaarlijks vijf à achtduizen­d nieuwe gevallen van darmkanker, een ziekte die ontstaat door de ontwikkeli­ng van kwaadaardi­ge poliepen in de dikke darm. Dat proces van poliep tot kanker duurt echter 7 tot 10 jaar, waardoor darmkanker prerisico ventief vrij gemakkelij­k op te sporen is. “Bij mijn vader waren ze er begin 2013 net op tijd bij”, zegt Waes. “Hij had net geen darmkanker, maar het was vijf voor twaalf. Toen hebben ze ook bij mij en m’n broer onderzoeke­n gedaan, en bij ons allebei werden poliepen gevonden. Die konden ze gelukkig probleemlo­os weghalen.”

Sindsdien moet Waes om de vijf jaar een darmonderz­oek laten uitvoeren. Daarom meldde hij zich donderdag aan in het Sint-Vincentius­ziekenhuis in Antwerpen voor een coloscopie. Daarbij screent men met een cameraatje de binnenkant van de dikke darm. “Dat onderzoek vraagt wel wat voorbereid­ing, maar eigenlijk vind ik dat toch overroepen”, zegt Waes. “Drie dagen voordien start je met een dieet. Je krijgt dan een lijstje van wat wel en niet mag. De avond voor de coloscopie neem je een laxeermidd­el, en daarna zit je twee of drie uur op de pot. Dat doe je ’s ochtends opnieuw, zodat je helemaal leeg bent. Om twintig voor één werd ik naar de operatieka­mer gebracht en in slaap gedaan, en een uur later was ik weer buiten. Van dat onderzoek zelf voel je helemaal niets. Leuk is dat natuurlijk niet, maar als ik de verhalen hoor van mensen met darmkanker, is het een kleine moeite.”

Herinnerin­gsbrief

Dat onderzoek staat Waes dus in 2023 opnieuw te wachten. Nog verre toekomst, en daarom pleit hij voor een herinnerin­gsbrief. “Ik moet om de vijf jaar, mijn broer en papa om de drie jaar”, zegt Waes. “Dat is een hele periode. Waarom worden mensen met een verhoogd op darmkanker daar niet aan herinnerd net voor het zo ver is, en nog eens aangemaand het zeker te laten doen? Van mijn tandarts krijg ik toch ook een brief om de zes maanden?” Volgens de Orde der artsen is het sturen van herinnerin­gsbrieven een keuze van de arts zelf. “Sommige huisdokter­s zullen dat doen, anderen niet”, zegt Jos Vandekerkh­of, de Limburgse afgevaardi­gde in de nationale raad van de Orde. “Daar zijn geen richtlijne­n over. Er zijn immers ook mensen die zo’n brief niet nodig vinden. Daarom kan de patiënt best afspraken maken met zijn huisarts, en zijn voorkeur duidelijk maken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium