Het Belang van Limburg

Officenter mikt op 20 vestiginge­n tegen 2020

Kandidaat voor overname van zeven provincial­e bedrijvenc­entra

- Dominiek CLAES

Benzine duurder

Benzine tanken wordt vandaag zaterdag duurder. Dat meldt de federale overheidsd­ienst Economie. Wie benzine 95 E10 tankt, betaalt dan maximaal 1,4580 euro per liter, of een stijging met 1,8 cent per liter.

Wie benzine 98 tankt, betaalt maximum 1,5280 euro per liter, eveneens een stijging met 1,8 cent per liter.

De prijzen gaan omhoog wegens het duurder worden van olieproduc­ten of biocompone­nten op de internatio­nale markten.

Nieuw project met 350 deelwagens

Projecten met deelwagens rijzen als paddenstoe­len uit de grond. In Antwerpen is vrijdag opnieuw een project voorgestel­d dat de mobiliteit in en rond de stad ten goede moet komen.

De start-up Poppy stelt vanaf maandagoch­tend 350 milieuvrie­ndelijke deelwagens ter beschikkin­g volgens het ‘freefloati­ng’ principe: ze hebben geen vaste plaats, maar mogen geparkeerd worden binnen de bepaalde zone in de stad en in enkele van de Antwerpse districten. Poppy werkt via een app waarmee je de dichtstbij­zijnde deelwagen kan vinden. Betalen gebeurt per minuut: 33 cent voor elke gereden minuut, 10 cent als je parkeert en toch je reservatie tijdens je tussenstop nog even wil behouden. Er is ook een dagtarief (24 uur) van 90 euro.

Poppy krijgt de steun van de stad Antwerpen, omdat een deelwagen vijf tot tien privéwagen­s uit het verkeer kan halen.

Officenter, het unieke concept van Christa Jouck en Koen Batsleer rond businessce­nters en coworking, wil tegen 2020 zo’n 20 vestiginge­n tellen. Binnenkort opent de achtste vestiging in Eindhoven, en ook Breda ligt in het vizier. Maar de tandem JouckBatsl­eer mikt toch vooral op de eigen gouw om die ambitieuze doelstelli­ng te halen. Er lopen gesprekken met POM Limburg om de zeven Limburgse bedrijvenc­entra van de provincie over te nemen. De groep Officenter ontstond in 2010 toen Christa Jouck en Koen Batsleer, samen met een tiental lokale zakenvrien­den, het Hasseltse bedrijvenc­entrum Officenter Hasselt overnamen. Op dit moment zijn in het Hasseltse Officenter meer dan 120 ondernemin­gen gevestigd, of hebben er hun uitvalsbas­is ondergebra­cht. Datzelfde concept - samenwerki­ng met lokale ondernemer­s-aandeelhou­ders - trokken de twee later ook door naar de zes andere vestiginge­n in Hasselt, Turnhout, Antwerpen, Maastricht, Leuven, Geel en Brussel. Elk van deze vestiginge­n werd opgericht samen met een aantal lokale partners. De groep Officenter huisvest zo al meer dan

Erik GERITS voorzitter POM Limburg 600 ondernemin­gen met samen meer dan 1.200 medewerker­s. Maar de ambities van Jouck en Batsleer reiken nog een stuk verder. “We willen 20 vestiginge­n tegen 2020”, zegt Koen Batsleer. Een achtste Officenter opent binnen een paar maanden in Eindhoven. Daar zal ruimte zijn voor zo’n 40 ondernemin­gen en 120 medewerker­s. De totale investerin­g bedraagt er 3,5 miljoen euro. Verder ligt in Nederland ook nog Breda in het vizier. Blinde vlekken in eigen land ziet Batsleer verder nog in Mechelen, Aalst, Sint-Niklaas, de regio Brussel, Antwerpen, Genk en Wommelgem. In Officenter Leuven wordt een uitbreidin­g gepland.

Bedrijvenc­entra

Maar om de strakke ambitie te kunnen halen, mikt het duo Jouck-Batsleer ook op de eigen gouw. Officenter is met name kandidaat om de bedrijvenc­entra van de provincie over te nemen. “Die dateren nog van de jaren tachtig, en kunnen best een opwaarderi­ng gebruiken”, getuigt Christa Jouck. Het gaat om de provincial­e bedrijvenc­entra in Overpelt/ Lommel, Maasmechel­en, Genk, Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden en Beringen. “Destijds was de provincie nog trendsette­r met dit soort co-working, annex ateliers. Maar het beheren van bedrijvenc­entra hoort niet langer tot de kerntaken van de provincie”, zegt gedeputeer­de voor Economie en POM-voorzitter Erik Gerits. “Vandaar dat we op zoek gaan naar kandidaten om deze bedrijvenc­entra over te nemen. Officenter is een ernstige kandidaat.” POM-Limburg is samen met de overige aandeelhou­ders nog bezig met de waardering. “Voorwaarde is wel dat de bestaande huurders zekerheid hebben dat ze desgewenst kunnen blijven. De opbrengst van de verkoop kunnen we in andere initiatiev­en stoppen”, aldus Gerits.

Destijds was de provincie nog trendsette­r met dit soort co-working, annex ateliers. Maar het beheren van bedrijvenc­entra hoort niet langer tot de kerntaken van de provincie

Concept

De groep Officenter telt momenteel al 44 medewerker­s in de zeven vestiginge­n. Het succes van de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium