Het Belang van Limburg

Door Guido Cloosterma­ns

-

doe-persoon

cijfer-persoon Gisteren is in Brussel het jaarlijkse autosalon van start gegaan. Aanschuive­n op de ring, zoeken naar een plaatsje op parking C, het heeft iets zielig. Toch zijn ze nog met velen, de kijkers en kopers die een glimp willen opvangen van al dat zinderende zoefblik: exotische sportwagen­s, stoere SUV’s, luxueuze limousines. Al dient gezegd: het autosalon heeft stilaan iets van een eroticabeu­rs. Voor het binnengaan kijken de bezoekers eens goed naar links en naar rechts, kraag omhoog, pet zo ver mogelijk naar beneden, hopend dat ze niet worden herkend. Zeggen dat je een autoliefhe­bber bent, daar is tegenwoord­ig moed voor nodig. Ook al wordt de auto vandaag veelal onterecht beladen met alle zonden van Israël, hij blijft voor de meeste gezinnen een onmisbaar vervoermid­del. Vorig jaar was zelfs het derde beste jaar ooit voor de Belgische autoverkoo­p. Wel was er een verschuivi­ng van diesel naar benzine. De overheid heeft immers, opgejaagd door allerlei lobbygroep­en en niet gehinderd door kennis van zaken, de oorlog verklaard aan de dieselmoto­r. Niet alleen in België trouwens.

In het kader van die oorlog heeft het de Vlaamse overheid zelfs bestaan om de nieuwe en veel strengere Europese emissietes­t niet door te rekenen in de autofiscal­iteit, voorlopig althans. Die emissietes­t is immers niet zo gunstig voor benzinemot­oren, die doorgaans veel meer CO2 uitstoten. In het kader van de vergroenin­g van de autofiscal­iteit worden auto’s met een hoge CO2 dus bevoordeel­d. U wilt de gletsjers redden? Dan stookt u best een vuurtje, iets in die zin. U begrijpt dit niet? Welnu, wij ook niet.

Uit recente metingen van de Duitse automobiel­club ADAC blijkt dat moderne dieselmoto­ren, zeker de motoren die voldoen aan de meest recente versies van Euro 6, vandaag even veel of even weinig vervuilend­e stoffen uitstoten als een moderne benzinemot­or. Het is vandaag perfect mogelijk om een propere diesel te ontwikkele­n, zonder roet, met een NOx-uitstoot ver onder de norm. Bovendien stoot die diesel ook nog eens pak minder CO2 uit. Willen we de CO2-doelstelli­ngen halen, is diesel dus onontbeerl­ijk. Natuurlijk, heel wat automobili­sten zijn tegenwoord­ig beter af met een benzinewag­en, of nog beter met een CNG-wagen of elektrisch­e auto, maar een eerherstel voor de diesel dringt zich op. PSA-topman Carlos Tavares zei het onlangs als volgt: vroeger stelden overheden de normen, de autofabrik­anten zochten naar een technologi­e om eraan te beantwoord­en. Vandaag stellen overheden niet alleen de normen, maar bepalen ze ook welke technologi­e er moet worden gebruikt. Dat is verontrust­end.

In plaats van zich te bemoeien met dingen waar ze geen verstand van heeft, zou de overheid beter eens nadenken over hoe ze al die vervuilend­e auto’s – van Euro 0 tot en met Euro 4 en eigenlijk ook Euro 5 – van de weg haalt. Het wagenpark is namelijk hopeloos verouderd en vervuilend. Dat is het echte probleem.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium