Het Belang van Limburg

Derby der Lage Landen beslissend

Red Wolves moeten zondag voorbij Nederland voor ticket voor play-offs voor WK-kwalificat­ie

- Ivo KWANTEN

Nederland-België beslist over deelname aan de play-offs met het oog op de kwalificat­ie voor het WK handbal van 2019 in Duitsland en Denemarken. “Dat wordt alles of niets”, blikt Thomas Cauwenberg­hs vooruit naar de derby der lage landen van zondag in Sittard. “Een feestje of balen als een stekker.” Cauwenberg­hs trok na het seizoen 2016-2017 de deur achter zich dicht bij de Franse eersteklas­ser Ivry. Bij tweedenati­onaler Selestat vond de Luikenaar een nieuwe uitdaging. En al vroeg op het seizoen kreeg hij er Jeroen De Beule als ploegmaat bij. “Jeroen moet er als joker medicale Yohan Herbulot vervangen en doet dat uitstekend”, aldus Cauwenberg­hs, die in december uitgeroepe­n werd tot beste speler in tweede klasse. “En Jeroen heeft tegen Turkije zijn kwaliteite­n dik in de verf gezet. Hij maakte niet alleen een wereldgoal, maar verzette vooral bergen werk in verdedigin­g.”

Drie keer winnen op rij en jullie staan voor de eerste keer in de geschieden­is op een WK?

De Beule: “Dat lijkt eerder op een beetje hardop dromen. Eerst voorbij Nederland en dan zien we wel. De kans dat we in de play-offs op een Europees topland stuiten, is groot, de kans op kwalificat­ie voor de hoofdtabel van een wereldkamp­ioenschap dus eerder klein. Misschien zit het allemaal wat mee met de loting en zijn er wel mogelijkhe­den. De Red Wolves zijn mentaal heel sterk, kunnen uitstekend verdedigen. Het rendement in aanval opkrikken is een werkpunt.”

Bij Selestat is de Nederlands­e internatio­nal Bart Ravensberg­en één van jullie ploegmaats. Hebben jullie een boodschap voor de keeper van Oranje?

De Beule: “Laat maar zitten. Vóór de start van deze kwalificat­ieronde werd voorspeld dat de duels tussen Nederland en België zouden beslissen over de kwalificat­ie voor de play-offs. De twee landen hebben een schitteren­d parcours afgelegd en verdienen allebei de kwalificat­ie. De uitslag zondag zal bepaald worden door details.” Het laatste woord in de aanloop naar de derby tegen Nederland is voor bondscoach Yerime Sylla. “Ik ben ontzettend blij voor de jongens”, aldus de bondscoach. “Kwalificat­ie voor een WK is misschien nog net iets te hoog gegrepen, maar in deze campagne bevestigen we de goede resultaten in de aanloop naar het EK vorig seizoen. Ik ben trots op de stappen die we gezet hebben. Ik ben een paar jaar geleden mee in dit project rond de nationale ploeg gestapt. We hebben - vaak in moeilijke omstandigh­eden - veel en hard gewerkt, maar het resultaat mag gezien worden.”

XThomas CAUWENBERG­HS

 ?? Foto FOTOMAKERS ?? Jeroen De Beule en Thomas Cauwenberg­hs: “Drie keer winnen en we staan voor het eerst op een WK. Dat lijkt eerder op een beetje hardop dromen.”
Foto FOTOMAKERS Jeroen De Beule en Thomas Cauwenberg­hs: “Drie keer winnen en we staan voor het eerst op een WK. Dat lijkt eerder op een beetje hardop dromen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium