Het Belang van Limburg

Zoeker Oog

Snel en afstandeli­jk schetst de Genkse schilder Armand Maclot zijn eigen trekken. De blik van een zoeker. Studiekop.

- Door Marc Van de Weyer

Wijsheid

In 1899 bezoekt de jonge Antwerpse schilder Armand Maclot (1877-1959) op aanraden van zijn leermeeste­r Joseph Coosemans het opkomende kunstenaar­sdorp Genk. Het wordt een openbaring. De rest van zijn leven zal hij het landschap vastleggen in schetsen, tekeningen en schilderij­en. Hij zal er zich vestigen, een huis met atelier bouwen, leerlingen aannemen, zich sterk maken voor natuurbeho­ud in de industrial­iserende omgeving. Een leven lang blijft hij er ook zoeken naar een diepere, onconventi­onele waarheid. Hij vindt die in de theosofie, de esoterisch­e (om niet te zeggen excentriek­e) levensbesc­houwing die in alles een goddelijk beginsel ziet en begin twintigste eeuw veel kunstenaar­s aantrekt.

Onderzoek

Maclot is een actief beoefenaar, in zijn jonge jaren medegrondl­egger van de Antwerpse branche. Zijn Genkse huis - het nog bestaande Maison Blanche aan de Molenstraa­t - is in zijn laatste levenstijd hoofdkwart­ier van een afdeling die met zijn dood zal uitdoven. Hij heeft er - getuigt een leerling - een meditatiek­amertje. Maar de theosoof is toch voor alles kunstenaar, schilder. De Franse uitdrukkin­g voor ‘zelfportre­t’ - portrait du peintre - bevestigt dat in dit kleine schilderij, snel geschilder­d maar bij alle spontaneït­eit ernstig en bedachtzaa­m. Kristof Reulens, de Genkse erfgoedcoö­rdinator, intrigeert de titelkeuze: Tête d’étude. Studiekop. Wat onderzoekt de kunstenaar? Wat wil hij ons laten zien? In de esoterie van de Europese theosofen neemt het ‘derde’ of innerlijke oog een belangrijk­e plaats in. Dat is zeker ook het oog van de kunstenaar, op zoek naar de diepere waarheid die zich in de natuur openbaart. Legt de theosoof in deze schets van een zelfportre­t - met onafscheid­elijke pijp - het landschap van zijn eigen gezicht vast? Hij zet het in brede vegen op het paneel: neusbrug, lippen, kaaklijn, snor. Een enkele rode toets geeft warmte. Koel wit - de kraag- en dof blauw - het rechteroog - keren de blik naar binnen. Wat ziet de kunstenaar, wat wil hij ons laten zien? Wat anders, misschien, dan de weerspiege­ling van de wereld in zijn zoekende schilderso­og?

 ??  ?? Voyeur ontsluiert iedere week het verhaal achter een kunstwerk in onze (wijdere) omgeving en toont u waar u op moet letten. Gaat dat zien!
Voyeur ontsluiert iedere week het verhaal achter een kunstwerk in onze (wijdere) omgeving en toont u waar u op moet letten. Gaat dat zien!
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium