Het Belang van Limburg

Groot Tijdsonder­zoek Hoe hard werkt de leerkracht?

Leraren. Breek ons de bek niet open. We hebben ze allemaal gekend. Hele goeie, hele slechte. Van werkschuwe lesjesdram­mers tot gepassione­erde leermeeste­rs (m/v). Van pedagogisc­he onbenullen tot meeslepend­e vertellers. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: v

-

“Ik werk gemiddeld minstens 42 à 44 uur”

Sanne Van Hoef is leerkracht aan het Atheneum van Bree. Uit haar getuigenis spreekt betrokkenh­eid: “Ik focus veel op kwaliteit in mijn lessen, die toch ook behapbaar moeten zijn. De vraag van dat onderzoek moet niet zijn hoeveel tijd wij besteden, maar of die tijd ook altijd ten goede komt van de leerlingen. De hele samenlevin­g verandert. Ook onze school: zo werken we aan evaluaties van onze leerlingen op basis van feedback en niet langer op basis van punten. Beter, zegt de wetenschap. Ik sta er honderd procent achter.” Hoe is het met de balans privéwerk voor deze moeder uit As van twee kleine kinderen? “Dat lukt nog wel. Al was het met de komst van ons tweede kind op het nippertje. En er zijn nog altijd onderhande­lingen met mijn man tijdens het weekend: wie mag nu even ‘werken’?

(lacht) Al heb ik me dit schooljaar opgelegd de uren die ik voor school werk te beperken. Soms moet ik toch krampachti­g enige vrije tijd plannen. Als ik alles optel werk ik gemiddeld - zonder piekmoment­en, extra vergaderin­gen, projecten of schoolacti­viteiten - 42 à 44 uur. Op papier heb ik een lessenroos­ter van 20 uur.” Sanne heeft nog in de privé gewerkt: “Het onderschei­d tussen werk en vrije tijd is veel vager in het onderwijs. Het werk zit overal in verweven: als ik in bed lig, als ik de krant lees of met de auto rij.”

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Sanne Van Hoef (34) As Leerkracht cultuuren gedragswet­enschappen GO Atheneum Bree
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Sanne Van Hoef (34) As Leerkracht cultuuren gedragswet­enschappen GO Atheneum Bree
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium