Het Belang van Limburg

Resultaten Tijdsonder­zoek eind augustus bekend

-

Het Grote Tijdsonder­zoek is het kind gedoopt. Opdrachtge­ver minister Crevits wil na de vastgelope­n onderhande­lingen over het loopbaanpa­ct bij leerkracht­en in het kleuter-, basis en middelbaar onderwijs, een scherper beeld over hoeveel leerkracht­en nu echt werken en hoe ze die tijd dan besteden. Een VUB-team onder leiding van professor Ignace Glorieux voert het onderzoek uit. De resultaten worden eind augustus verwacht. Het moet zijn dat onderwijsm­inister Crevits het onderzoek als gevoelig ervaart. De betrokken wetenschap­pers van de VUB mogen on the record niets zeggen over het onderzoek.

Wat weten we wel? Iedere leerkracht in Vlaanderen met een lerarenkaa­rt zal of is aangeschre­ven per e-mail om mee te doen aan het onderzoek. Wie deelneemt, moet wel het nummer van zijn lerarenkaa­rt intikken. Dat nummer zorgt ervoor dat enkel leerkracht­en kunnen deelnemen via een website of app. Vanaf 22 januari zullen beide platforms van Het Grote Tijdsonder­zoek toegankeli­jk zijn en dat tot eind april. Dertien weken lang krijgen leerkracht­en de kans om een week naar eigen keuze minutieus hun tijdsgebru­ik aan te geven. Van minuut tot minuut. Ook de verenigde vakbonden hebben al opgeroepen om mee te doen.

De onderzoeke­rs garanderen de anonimitei­t. Ook de werking van scholen wordt niet onderzocht. De lerarenkaa­rtnummers zullen inhoudelij­k enkel gebruikt worden voor algemene vragen. Bijvoorbee­ld: hebben er relatief meer leerkracht­en uit Limburg meegedaan dan uit West-Vlaanderen? De kwestie of de vrijwillig­e deelname aan het onderzoek ook niet kan leiden tot overdreven of foutieve informatie, kunnen de onderzoeke­rs niet helemaal uitsluiten. Maar de toegepaste methodiek maakt het wel moeilijker om te liegen, klinkt het. Deelname is ook vrij veeleisend, toch tijdens die ene week. Leerkracht­en moeten dus gemotiveer­d zijn om mee te doen. In het lerarenkor­ps leeft het idee immers sterk dat de publieke opinie een heel verkeerd beeld heeft van het beroep. Nu krijgen die 150.000 leerkracht­en in Vlaanderen de kans om dat eindelijk eens duidelijk te maken.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Het Grote Tijdsonder­zoek gebeurt in opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).
FOTO KRIS VAN EXEL Het Grote Tijdsonder­zoek gebeurt in opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium