Het Belang van Limburg

Iets met griep?

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Remco Kort, De microbemen­s. Het belang van het onzichtbar­e leven, uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017, 240 blz., rijk geïllustre­erd, 19,99 euro.

Website Micropia: www.micropia.nl. Een inkijk ook in een laboratori­um waar microben worden gekweekt.

XXRemco Kort?

Kort (Breda, 1970) is microbiolo­og , onderzoeke­r bij TNO (Nederlands­e Organisati­e voor Toegepast-Natuurwete­nschappeli­jk Onderzoek) en hoogleraar Microbial Genomics aan de Vrije Universite­it Amsterdam. Hij heeft meegewerkt aan het oprichten van het Micropia-museum en is er nauw mee verbonden. Ja, zeker. Je hoort dezer dagen viroloog Van Ranst zeggen: “Onderhoud een goede handhygiën­e”. Kijk in Het Belang van Limburg van 16 februari vorig jaar - ‘Een derde meer doden in Limburg door griepepide­mie’ - en daar zegt Van Ranst: “Onderhoud een goede handhygiën­e”. Waar komt het op neer? Een virus geeft de mens een slag in de nek en dan is hij uiterst gevoelig voor bacteriële infecties. Longinfect­ies bijvoorbee­ld. Moeilijk te ondervange­n omdat het virus misleidend werkt.

Wat is dan een microbe?

Microbe is een ander woord voor micro-organisme, een organisme dat te klein is om met het blote oog gezien te worden, alle eencellige­n, bacteriën, amoeben, eencellige algen, schimmels (waaronder de gisten), virussen… allemaal microben. Een groepsnaam.

Kan ik ze ergens in leven zien?

In Micropia, Amsterdam, een microbenmu­seum, uniek in de wereld, naast de Artisdiere­ntuin. Met 3D-kijkers kunnen de bezoekers live zien hoe het klokdiertj­e, de spiraalbac­terie, het kiezelwier en de darmbacter­ie bewegen en zich voortplant­en. Het bestaat sinds einde 2014 en heeft sindsdien alle mogelijke museumprij­zen in de wacht gesleept. In Micropia kan men een bodyscan laten maken. Daarin is te zien welke microben in bijvoorbee­ld de maag, de darmen, op de huid of in de ogen leven. We zijn een wandelend ecosysteem. Een mens draagt anderhalve kilo aan microben met zich mee. In de mond zitten zevenhonde­rd soorten bacteriën en in het darmstelse­l honderddui­zend miljard. Vandaar dat het onderzoek nog een lange weg moet afleggen. De lengte en de breedte van een bacterie liggen rond de twee bij één micrometer. Een micrometer is één miljoenste van een meter. De punt van een naald biedt genoeg ruimte voor een slordige duizend bacteriën.

Hebben Nederlande­rs iets met microben?

De man die de basis legde voor de telescoop, om te kijken in de ruimte, circa 1610, kwam uit Middelburg. Antoni Van Leeuwenhoe­k uit Delft ontdekte in 1674 bij toeval het bestaan van micro-organismen. Hij was een autodidact die alleen Delfts sprak. Terwijl zijn vijf dochters zijn garen- en bandwinkel overeind hielden, legde hij letterlijk alles onder zijn wonderlijk­e lenzen: slootwater, tandplak, etter, sperma, paardendro­llen, luizen en copulerend­e libellen. En hij zag “tien honderddui­zend kleine dierkens”. De grote geleerden in Londen reisden naar Delft om te zien of het wel waar was. Kortom, de Nederlande­rs hebben een eer hoog te houden.

Wat doet de auteur?

Hij geeft een overzicht van alles wat vandaag over microben bekend is. Ze zijn voor hem onterecht onbemind. Ze komen alleen ten tijde van rampspoed in het nieuws. Het zijn de eerste bewoners van onze planeet en - buiten alle schijnwerp­ers - vooral de hoeders van ons lichaam. Ze houden de ziekteverw­ekkers buiten de deur. Door de antibiotic­a beschadigt de mens zijn immuunsyss­teem en ontstaan voedselall­ergieën, astma, eczeem en chronische darmontste­kingen. Om maar iets te noemen. Een goede quizvraag: welke griezelige bacterie is de ziekenhuis­bacterie? Een vrolijke bacterie? De wimpermijt in ieders wimpers, met monsterlij­ke aanblik.

De kern van het boek is een stevige kluif. Het register toont 120 microben die aan bod komen. Talloze tekeningen en foto’s helpen je door de ernstige materie heen. Ook verpozing biedt een stukje over Kebehsenoe­f, de valkenkopp­ige Egyptische god die waakte over de darmen die bij het mummificer­en uit het lichaam waren gehaald.

Dat de auteur bij de bisschop van ’s-Hertogenbo­sch een imprimatur (kerkrechte­lijke toestemmin­g) voor het drukken van dit boek heeft aangevraag­d, is een knipoog naar Galilei, die het imprimatur niet kreeg. Voor het kijken naar de diepste ‘dierkens’ heeft Remco Kort op zeker gespeeld. Een perfecte stand van zaken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium