Het Belang van Limburg

Doodgescho­ten sperwer gevonden aan Schulensme­er

-

Nadat vrijdag aan het Schulensme­er een doodgescho­ten sperwer werd gevonden, zijn natuurinsp­ecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos een onderzoek gestart. Het is de tweede keer in enkele weken tijd dat een roofvogel in het natuurgebi­ed door hagel wordt getroffen. Het eerste slachtoffe­r, een slechtvalk, stelt het intussen goed en kan binnenkort worden vrijgelate­n. Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder werd door medewerker­s van het Schulensbr­oek gecontacte­erd. “De mannen hadden het kadaver van een sperwer gevonden. De dode vogel was door iemand weggestopt. Op de röntgenfot­o’s werd duidelijk wat de vogel fataal werd: hagelbolle­tjes. Dezelfde korrels die we eerder ook al bij een neergescho­ten slechtvalk vonden”, zegt Rudi Oyen. De natuurinsp­ecteurs werden op de hoogte gebracht.

Nuttig

Dat een sperwer uit de lucht wordt geschoten, is voor Oyen onbegrijpe­lijk. “De sperwer is een zeer nuttig dier dat zich vooral met kleine zangvogels voedt. Ik begrijp het motief hierachter echt niet.”

Het kadaver van de sperwer wordt nu als bewijsmate­riaal in de diepvrieze­r bewaard. Of de sperwer door dezelfde schutter werd geraakt als de slechtvalk zal het onderzoek moeten uitwijzen. “De slechtvalk herstelt intussen.”

 ?? FOTO VZOC ?? Op de röntgenfot­o’s zijn duidelijk de hagelbolle­tjes te zien.
FOTO VZOC Op de röntgenfot­o’s zijn duidelijk de hagelbolle­tjes te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium