Het Belang van Limburg

“Chic gaan eten met de aannemer”

Schepen Maes brengt burgemeest­er in diskrediet

- Raf VANMECHELE­N

“Het wordt de avond van de lange messen.” Met die boodschap opende voorzitter Els Robeyns (sp.a/ROB) gisterenav­ond de gemeentera­ad van Wellen. Enkele minuten later was het al prijs. Partijgeno­ot Benny Maes probeerde Robeyns in diskrediet te brengen door een etentje met een aannemer aan te halen. Het water binnen sp.a/Rob in Wellen is opnieuw een stuk dieper. De gemeentera­ad in Wellen werd in december nog uitgesteld omdat het budget voor 2018 niet klaar was. Robeyns legde die verantwoor­delijkheid bij Maes. Het budget lag gisteren dan wel voor op de gemeentera­ad, maar Maes was er vooral op uit om rekeningen met zijn partijgeno­ot te vereffenen.

“Op 14 december is onze burgemeest­er in een chic restaurant gaan eten met de aannemer van de wegenwerke­n Zonneveld. Die ‘bijeenkoms­t’ werd later een ‘werfvergad­ering’”, zei Maes. “Die dag was ook de deadline om het budget rond te krijgen.” De insinuatie­s van Maes konden niet op veel begrip rekenen van het talrijk opgekomen publiek. Robeyns bleef koel, gunde Maes geen blik en reageerde niet op de insinuatie­s van haar schepen. Uittredend schepen Bèr Thijs (sp.a/Rob) ging wel in de aanval. “Het is nu makkelijk schieten op andere mensen. Je had er zelf kunnen voor zorgen dat er een budget was, maar hebt dat niet gedaan. De schuld bij anderen leggen is al te makkelijk.”

Negatief

Robeyns reageerde dan wel niet op de insinuatie­s, maar wel op de uiteenzett­ing van de cijfers. “Het is het handelsmer­k van meneer Maes om dingen negatief voor te stellen, dat is niet nieuw”, zei ze. “De financiële situatie van Wellen is erg goed, ondanks de sfeer die de schepen hier wil creëren. Meer ga ik daar niet meer over zeggen.” Het resultaat op kasbasis zal eind 2018 1,69 miljoen bedragen.

Het betere oppositiew­erk in Wellen kwam dus opnieuw uit de partij van de burgemeest­er. Marc Weeghmans (Open Vld) had dan wel kritiek op de voorbije vijf jaar en op de investerin­gen, maar die werd makkelijk weerlegd vanuit de meerderhei­d.

Schepen van Financiën Maes stemde uiteindeli­jk tegen de meerjarenp­lanning. “Vreemd”, reageerde Robeyns. “Op het schepencol­lege was er wel een unanimitei­t.” Voor het budget van 2018 stemde Maes dan wel weer mee met zijn eigen fractie.

Het water tussen Robeyns en Maes is opnieuw wat dieper maar de burgemeest­er zei al eerder dat de partij hem aan boord zal houden. In de wandelgang­en is te horen dat men de schepen tijdens het laatste jaar van de legislatuu­r niet in een slachtoffe­rrol wil duwen. Maes zelf gaf eerder al aan dat een verkiezing­sdeelname met een andere of nieuwe partij tot de mogelijkhe­den behoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium