Het Belang van Limburg

Nog tot 2020 werken aan brug over Albertkana­al

- Dirk MACQUOY

De brug over het Albertkana­al in de Zwartenhoe­k in Kwaadmeche­len wordt verhoogd. De beplanting is al gerooid en de nutsvoorzi­eningen worden voorbereid. Eind februari starten de eigenlijke bouwwerken. “Omdat de nieuwe brug ter plaatse naast de bestaande brug wordt opgebouwd, zal er praktisch geen verkeershi­nder zijn”, zegt burgemeest­er Dirk De Vis (CD&V). “De bomen in de omgeving zijn intussen al gekapt en de nutsmaatsc­happijen voeren een aantal voorbereid­ende werken uit. De eigenlijke werken starten op 23 februari.” De nieuwe brug wordt stroomopwa­arts naast de bestaande brug gebouwd. De bestaande brug blijft via een tijdelijke parallelwe­g op beide oevers bruikbaar tijdens deze werkzaamhe­den. De Rijksweg wordt alleen tijdens twee korte omschakeli­ngen ’s nachts onderbroke­n.

Flessenhal­s

Het verhogen van de brug over het Albertkana­al in de Zwartenhoe­k in Ham en het plaatselij­k verbreden van het Albertkana­al kadert binnen de opwaarderi­ng van het Albertkana­al. “De hoogte van de brug bedraagt 9,10 meter”, verduideli­jkt Stefan Sablon, projectlei­der van De Vlaamse Waterweg. “Dit is de hoogte die we nodig hebben om vier lagen containers te plaatsen op een schip. Een schip kan tot 200 containers vervoeren. Dit betekent dan ook bijna 200 vrachtwage­ns minder op de E313 die parallel loop met het Albertkana­al. Ook de vernauwing onder de brug wordt weggewerkt. De breedte van het kanaal onder de brug zal 86 meter bedragen. Op die manier zullen twee schepen elkaar kunnen kruisen. Ook dit was in het verleden niet mogelijk.”

Planning

De brug heeft een totale overspanni­ng van 128 meter en een breedte van 15,60 meter op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkana­al ook de oeverstrok­en. Daardoor wordt onder de brug ruimte gelaten voor jaagpaden en de Vertjensst­raat en op de linkeroeve­r een reservatie­zone voor een goederensp­oor. Het jaagpad zal vanaf nu onderbroke­n worden tot 2 april 2020. De streefdatu­m van de ingebruikn­ame van de nieuwe brug wordt gepland voor 10 oktober 2019. Ongeveer tien dagen later zal dan de oude brug worden afgebroken. Het einde van de werken is gepland in april 2020.

 ?? Foto DIMA ?? De brug overspant naast het Albertkana­al ook de oevers. Daardoor is er onder de brug ruimte voor de jaagpaden.
Foto DIMA De brug overspant naast het Albertkana­al ook de oevers. Daardoor is er onder de brug ruimte voor de jaagpaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium