Het Belang van Limburg

Wie kijkt nog op van Miss België?

Popularite­it van schoonheid­swedstrijd zit al jaren in dalende lijn

- Nele COUNE/Raymond DE CONDÉ

Zaterdagav­ond wordt er een nieuwe Miss België verkozen. Dat was u misschien nog niet ter ore gekomen, en vreemd is dat eigenlijk niet. De belangstel­ling voor de schoonheid­swedstrijd daalt immers al jaren. Vooral in Wallonië, waar men al sinds 2013 wacht op een nieuwe Waalse winnares. Komt die er dit jaar weer niet, dan zou het weleens de laatste keer geweest kunnen zijn dat de Frantalige pers zich nog om de wedstrijd bekommert. Dertig meisjes dingen zaterdagav­ond naar het eens zo gewilde kroontje dat momenteel nog gedragen wordt door Romanie Schotte. De verkiezing wordt uitgezonde­n op Fox, en dat zegt een en ander over het dalende prestige ervan. Want dat Miss België u misschien ontgaan is, is niet verwonderl­ijk. De wedstrijd is anno 2018 niet meer wat hij geweest is. Dat merkt ook Chris Cockmartin op, die in de gloriejare­n van de grootste schoonheid­swedstrijd van het land een paar keer de productie van de show verzorgde voor VTM. “Het is logisch dat er over Miss België tegenwoord­ig veel minder gesproken wordt”, vindt hij. “De verkiezing is destijds pas spraakmake­nd geworden toen VTM en RTL TVI het uitzonden. Gedurende een aantal jaren was er ook doorstromi­ng van winnaresse­n naar de media. Denk maar aan Lynn Wesenbeek, Daisy Van Cauwenberg­h, Anne De Baetzelier, Ilse De Meulemeest­er, Dina Tersago, Ann Van Elsen en Julie Taton. Dat is nu al een aantal jaren niet meer het geval. Misschien is het een kwestie van de kip en het ei. Op zeker ogenblik werd het uitzenden van eenmalige evenemente­n voor de zenders te duur. Eén heeft nog enkel de MIA’s, VTM de Gouden Schoen. Voor Miss België is het natuurlijk jammer dat die visibilite­it van vroeger verdwenen is. Ik weet uit ervaring dat het geen evidente opdracht is, want je moet een uitzending maken tegelijk voor een Nederlands­talig en een Franstalig publiek. Dat zijn twee verschille­nde culturen.”

Vervlaamsi­ng

Dat laatste is ook de Waalse pers niet ontgaan. De Franstalig­e journalist­en hekelen dat de verkiezing de laatste jaren steeds meer vervlaamst. Terwijl men vroeger wel eens naar Charleroi of Brussel uitweek voor de show, is het nu steeds in De Panne te doen. En dat laat zich ook voelen in de acts. Zo moesten vorig jaar De Romeo’s nog voor entertainm­ent zorgen met hun Nederlands­talige liedjes.

De journalist­en twijfelen bovendien aan de correcthei­d van de wedstrijd. De laatste vier jaren wonnen telkens Vlaamse Missen. De Waalse pers heeft dan ook al laten optekenen dat als ook dit jaar het kroontje in Vlaanderen blijft, ze in de toekomst niet meer zullen berichten over de wedstrijd. Dan focussen ze zich nog liever op de verkiezing in Frankrijk. Die krijgt nu trouwens al een plekje in de programmat­ie van TF1, terwijl Miss België uitgeweken is naar de kleinere zender AB3. ‘Gala Miss Belgium’, Fox, zaterdag, 20.30 uur

 ?? Foto BELGA ?? Romanie Schotte (midden) nadat ze vorig jaar gekroond werd tot Miss België.
Foto BELGA Romanie Schotte (midden) nadat ze vorig jaar gekroond werd tot Miss België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium