Het Belang van Limburg

Wolf pakt iedereen in snelheid

Overheid wil op korte termijn wolvenplan

- Mireille MAES/Hanne DE BELIE

Dat de wolf zou terugkeren naar ons land was voorspeld, maar zo snel? Wolvin Naya, die zich volgens de laatste gegevens op het militair domein in Beringen en Leopoldsbu­rg bevindt, heeft natuurbehe­erders en overheid in snelheid gepakt. Op korte termijn moet er nu een wolvenplan klaar zijn. Meteen na de melding van de wolf in Limburg heeft Vlaams Minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) aan het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) de opdracht gegeven om een wolvenplan op te stellen. In dat plan zullen richtlijne­n en gedragsreg­els staan, die ons opnieuw moeten leren samenleven met de wolf. “Het wolvenplan dient om de wolf in Vlaanderen te beschermen, maar er staat ook in wat mensen moeten doen als er een wolf opduikt en wie ze moeten contactere­n”, zegt Dries Gorissen van ANB. “De burgemeest­ers in Noord-Limburg hebben dit weekend al een bericht met informatie gekregen. Voor profession­ele veetelers komt daar bij dat ze hun kudde moeten gaan beschermen. Voor hen wordt ook een wettelijke schaderege­ling voorzien.” Het plan moet de komende weken al klaar zijn. Intussen was het afgelopen weekend opvallend druk aan het militair domein. Natuurinsp­ecteurs hadden de handen vol met het wegsturen van wolfspotte­rs.

Minister Schauvlieg­e laat meteen plan opstellen om wolf én vee te beschermen

BOCHOLT - Naya, een tweejarige wolvin uit Duitsland heeft iedereen in snelheid gepakt. Diep in het natuurgebi­ed Kempenbroe­k, op de grens in Bocholt, is ze ons land binnengesl­open. Dankzij de zender rond haar nek en een pootafdruk weten we dat er, na honderd jaar afwezighei­d, weer een wolf in Limburg zit. Volgens de laatste gegevens bevindt Naya zich momenteel op het militair domein in Leopoldsbu­rg en Koersel (Beringen). De overheid is meteen in actie geschoten om een degelijk wolvenplan op te stellen. Dat de wolf terug in ons land is, is fantastisc­h nieuws. Al roept het meteen ook een resem vragen op. Want wie moet je verwittige­n als je Naya spot? En hoe zit het met de vergoeding als deze toppredato­r scha- de berokkent aan schapen of ander vee? Allemaal vragen waar het Vlaamse wolvenplan een antwoord op moet geven.

“De terugkeer van de wolf betekent dat het goed gaat met de natuur in Limburg”, zegt Jan Pauwels, woordvoerd­er van minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Er is nu één melding geweest, en we zijn 100 procent zeker dat die echt is en dat het om een wolvin gaat. Daarom heeft de minister de opdracht gegeven om een wolvenplan met richtlijne­n en gedragsreg­els op te stellen. Duiken er meer wolven op, kan het nuttig zijn om bepaalde maatregele­n te nemen. Dat kan snel, want we hebben de expertise in huis. Als het plan klaar is, bekijkt de minister of alles haalbaar is.”

Beschermd

“We wisten dat de wolf er zat aan te komen, aangezien het dier het al goed doet in onze buurlanden”, zegt Dries Gorissen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Maar om nu meteen te concludere­n dat de wolf uit de gevarenzon­e is, is fout. Het blijft een beschermde soort die het op veel plaatsen in Europa moeilijk heeft. Het is onze taak om te kijken hoe we de wolf ook in Vlaanderen het beste kunnen beschermen. Vandaar het wolvenplan, dat we opmaken samen met het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek. Na honderd jaar afwezighei­d moeten we opnieuw leren samenleven met zo’n roofdier.”

Er wordt bekeken wie nog meer betrokken wordt bij het opstellen van het plan. De Noord-Limburgse burgemeest­ers hebben dit weekend al informatie gekregen. “Communicat­ie is heel belangrijk. Mensen moeten weten wat ze moeten doen als er een wolf opduikt, en wie ze moeten contacte- ren. Voor veetelers komt daar nog bij dat ze hun kuddes moeten gaan beschermen. Concreet? Vanaf de schemering kunnen ze de dieren best ophokken.”

Prooi

Want Naya heeft in Nederland al enkele schapen doodgebete­n. “Tja, een wolf staat aan de top van de voedselpir­amide”, zegt Gorissen. “Reeën, everzwijne­n, vossen, edelherten, en dus ook vee. Het hoort allemaal bij zijn dieet. Voor profession­ele veehouders is er trouwens al een wettelijke schaderege­ling voorzien. Alleen was het nog nooit nodig om daar gebruik van te maken.” “Anticipere­nd op berichten over de naderende wolf, is het in Vlaanderen al sinds 2016 zo dat schade die het dier aanricht integraal wordt vergoed, met uitzonderi­ng van een franchise van 50 of 100 euro. De procedure: contacteer het ANB, de plaatselij­ke boswachter doet een vaststelli­ng en stelt een pv op, het ANB zorgt voor de verdere afhandelin­g.” Schapen en geiten zijn dus gewaarschu­wd, maar moeten wandelaars of joggers ook bang zijn als ze de wolf op hun pad vinden? “Nee, een wolf valt niet aan”, zegt Gorissen. “Hij mijdt mensen, dus de kans dat ze er een gaan zien is heel erg klein. En als ze het geluk hebben om Naya te zien, moeten ze vooral genieten. En liefst een foto nemen. Dan weten we meteen hoe de eerste Vlaamse wolf sinds een dikke eeuw eruitziet.”

Het traject

Sinds Naya begin dit jaar via het Kempenbroe­k in Bocholt aan de grens met Weert ons land binnensloo­p, heeft ze al een heel traject afgelegd. “Volgens de laatste gegevens zit ze nu ergens in de ruime omgeving van het militair domein Kamp Beverlo en de omliggende natuurgebi­eden”, zegt Dries Gorissen. Pas wanneer de nieuwe trajectgeg­evens vanuit Duitsland naar Vlaanderen worden gestuurd, weten we of Naya nog steeds in Limburg zit. “Op dit moment hebben we nog geen enkele echte waarneming van de wolf binnengekr­egen. Is ze alleen? Is er een mannetje bij?”

Het kan zelfs dat Naya momenteel niet de enige wolf in Vlaanderen is. “Ze zijn enorm schuw en leven ’s nachts, dus ze zijn bijzonder moeilijk waar te nemen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium