Het Belang van Limburg

Aanschuive­n voor selfie met “flinke kerel” Theo

Francken gevierd als grote held op nieuwjaars­feest N-VA

- Liliana CASAGRANDE

Zowel CD&V als N-VA hebben zaterdag het verkiezing­sjaar 2018 ingeluid voor hun duizenden leden op een nieuwjaars­receptie. De CD&V’ers zorgden zelfs voor een half uur file tussen Mortsel en Lint. De N-VA’ers hadden nog meer geduld: ze schuiven zonder klagen uren aan voor een selfie met hun voorzitter Bart De Wever. En ze zijn allemaal gek op “Theo! Theo! Theo!” “De grootste opkomst ooit”, zei Bart De Wever zaterdagav­ond in de Nekkerhal in Mechelen, er meteen op wijzend dat N-VA blijkbaar populairde­r is dan ooit. “We hebben al zeshonderd nieuwe leden sinds begin dit jaar. Nooit meegemaakt.”

De Wever begon zijn speech met een verwijzing naar Rozanne, de baby van staatssecr­etaris Zuhal Demir. “Nieuwkomer­s maken we met veel plezier zelf. Welkom in de wereld Rozanne, welkom in Vlaanderen, de beste plek op aarde.” Daarna ging het over de schuldgraa­d (die volgens De Wever kan dalen tot onder 100 procent), de federale begroting (die toch nog in evenwicht zou kunnen afsluiten), en ten slotte de onversnede­n N-VA-standpunte­n: de huisregels. “De eerste huisregel is dat we in Vlaanderen Nederlands spreken. Die taal leren we ook aan alle kindjes, zodat die ook in de les Nederlands spreken. Dat is niet moeilijk, dat is gemakkelij­k.” Meteen goed voor gejuich en applaus. Maar toen De Wever uithaalde naar sommigen die zichzelf een morele superiorit­eit aanmeten en zo het asielbelei­d van staatssecr­etaris Theo Francken aanvallen, was het kot echt te klein. “Gelukkig is hij een flinke kerel die lid is van een flinke partij. En ik denk dus dat ik namens iedereen spreek als ik zeg: voortdoen Theo!” Waarop duizenden N-VA’ers in koor de held van de avond bezongen. De staatssecr­etaris leek er (heel eventjes) verlegen van te worden.

Deejays

Of de N-VA-voorzitter bij die “moreel superieure­n” ook CD&V rekent, is niet helemaal duidelijk. CD&V-voorzitter Wouter Beke had eerder op de avond tijdens zijn nieuwjaars­speech ook prikken uitgedeeld over verbondenh­eid versus verdeeldhe­id, zonder een partij bij naam te noemen. Maar dat het om N-VA ging was wel glashelder.

Daarna was het tijd voor selfies: met honderden schoven de N-VA’ers aan voor een fotootje met Francken en De Wever. Zuhal Demir kreeg bezoek van een grote groep personen met een handicap die blijkbaar dankbaar waren voor hun Europese gehandicap­tenkaart.

Overigens heeft elke partij zijn eigen huisdeejay. Bij N-VA was dat minister Johan Van Overtveldt, bij CD&V de Genkse burgemeest­er Wim Dries.

 ??  ??
 ??  ?? Iedereen wil een selfie met Theo Francken op de nieuwjaars­receptie van N-VA.
Iedereen wil een selfie met Theo Francken op de nieuwjaars­receptie van N-VA.
 ?? Foto WIM KEMPENAERS/BELGA ??
Foto WIM KEMPENAERS/BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium