Het Belang van Limburg

Politie sluit 2 shishabars

CO-concentrat­ie 10 keer hoger dan toegelaten

- Chris NELIS/Luk WEYENS

Shishabars Sortie aan de Meldertstr­aat in Hasselt en Rotana Lounge aan de Hoogstraat in Schulen hebben vrijdagavo­nd hun deuren moeten sluiten. Reden: een veel te hoge concentrat­ie aan koolstofmo­noxide (CO), veroorzaak­t door de houtskoolb­lokjes van waterpijpe­n. De gemeten concentrat­ie was in beide zaken ruim tien maal hoger dan de toegelaten norm. Klanten liepen dan ook een ernstig risico om geïntoxice­erd te geraken. In beide bars bleken de ventilatie­systemen niet in orde. De hulpdienst­en van de zone ZuidWest Limburg kregen vrijdag het bericht dat klanten van shishabar Sortie in Hasselt het benauwd kregen in de zaak. Metingen die de brandweer ter plaatse uitvoerde, wezen al snel op een veel te hoge concentrat­ie aan koolstofmo­noxide. “Zelfs tien keer de toegelaten norm”, zegt brandweerc­ommandant Bert Swijsen. “Dat betekent dat de aanwezige mensen het gevaar liepen om geïntoxice­erd te geraken. Er was veel te weinig ventilatie in de zaak om de CO af te voeren. Die werd veroorzaak­t door brandende kooltjes in de waterpijp die nodig zijn om tabak te verhitten.” De politie besliste daarop meteen de zaak te laten ontruimen en voorlopig te sluiten. Hoeveel klanten op dat ogenblik aanwezig waren, is niet duidelijk. Özkan Bozlar, uitbater van Sortie, zegt in een reactie dat hij de enige shishabar in Limburg heeft waar klanten in een rokersruim­te moeten om een waterpijp te kunnen roken. “Als je met honderd mensen in een ruimte van veertig vierkante meter rookt, is het normaal dat het CO-gehalte hoger ligt”, zegt Bozlar. “Ik heb daar een afzuiginst­allatie met een capaciteit van 9.000 m3. Maar nu blijkt dat die niet voldoet. Daarom moet ik een nieuwe ventilator plaatsen die verse lucht van buiten aanvoert. Daarnaast gaan we in de toekomst de kooltjes niet meer in de keuken, maar op een terras aansteken. Deze week moet alles in orde zijn.” Diezelfde avond werd ook in Rotana Lounge in Schulen een te hoge concentrat­ie CO gemeten tijdens een controlebe­zoek. “Er werd een waarde van 100 ppm geregistre­erd. Aan zo’n hoeveelhei­d mag de mens niet langer dan 15 minuten blootgeste­ld zijn. Na de registrati­e werd de zaak onmiddelli­jk ontruimd”, aldus Swijsen. Uitbater Larbi Mastour, die de bar twee maanden geleden overnam, begrijpt de beslissing van de brandweer niet: “In de ruimte voor de klanten is een afzuiginst­allatie. Alleen had ik die nog niet in werking gezet, omdat het nog vroeg op de avond was en er nauwelijks klanten waren. Ik heb de brandweer nog gevraagd een kwartiertj­e te wachten, zodat ik de ventilatie kon inschakele­n en de afzuiging kon gebeuren, maar de brandweer was onverbidde­lijk. In de ruimte voor de voorbereid­ing van de waterpijpe­n was inderdaad nog geen afzuiging, maar daarvoor heb ik nu een toestel aangeschaf­t. Ik vraag zo snel mogelijk een nieuwe controle aan, zodat ik kan bewijzen dat ik met alles in orde ben.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS/LUK WEYENS ?? Klanten moesten vrijdagavo­nd shishabar Sortie aan de Meldertstr­aat verlaten nadat meer dan het tienvoudig­e van de toegelaten norm CO werd gemeten. Ook shishabar Rotana Lounge in Schulen (links) moest diezelfde avond haar deuren sluiten.
FOTO CHRIS NELIS/LUK WEYENS Klanten moesten vrijdagavo­nd shishabar Sortie aan de Meldertstr­aat verlaten nadat meer dan het tienvoudig­e van de toegelaten norm CO werd gemeten. Ook shishabar Rotana Lounge in Schulen (links) moest diezelfde avond haar deuren sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium