Het Belang van Limburg

Geen huiszoekin­g met minimale controle onderzoeks­rechter

- Nancy VANDEBROEK

De justitiehe­rvorming waarin bepaald wordt dat een huiszoekin­g met minimale controle van een onderzoeks­rechter wordt uitgevoerd, is vernietigd door het Grondwette­lijk Hof. De beslissing is zopas verschenen in het Staatsblad. Van de 11 hervorming­en die Geens heeft doorgevoer­d, zijn er liefst 5 verworpen. De opvallends­te is de vernietigi­ng van de assisenher­vorming.

HASSELT -

In zijn hervorming­splan had Geens het mogelijk gemaakt om alle dwangmaatr­egelen zoals een huiszoekin­g of telefoonta­p uit te voeren zonder dat dit automatisc­h leidde tot het opstarten van een gerechteli­jk onderzoek. Bij elke dwangmaatr­egel moet het parket eerst aankloppen bij de onderzoeks­rechter om zijn of haar toestemmin­g te vragen om een huiszoekin­g uit te voeren. In het justitiepl­an van Geens bleef dat ook het geval maar moest dat niet automatisc­h leiden tot het opstarten van een gerechteli­jk onderzoek. Het parket kon de huiszoekin­g door de politie laten uitvoeren en de resultaten in het strafdossi­er steken. Na het lezen van het strafdossi­er kon de onderzoeks­rechter de zaak alsnog naar zich toe trekken. Als hij dat nodig achtte, kon hij dan nog altijd een gerechteli­jk onderzoek opstarten.

Raadkamer

Geens voerde de maatregel in omdat hij van oordeel is dat het logge gerechteli­jk onderzoek weinig meerwaarde biedt. Vooral het afsluiten van het gerechteli­jk onderzoek via de ‘regeling rechtspleg­ing’ is volgens hem één van de redenen van de belasting van het gerecht. Die regeling gebeurt na het afsluiten van het gerechteli­jk onderzoek door de raadkamer die beslist wat er met het strafdossi­er moet gebeuren. De raadkamer kan oordelen dat het onderzoek onvolledig is en geen uitspraak doen of de zaak buiten vervolging stellen omdat er onvoldoend­e elementen duiden op het bestaan van een misdrijf of de zaak doorverwij­zen naar de rechtbank. De raadkamer kan ook een internerin­g of opschortin­g bevelen.

Een huiszoekin­g met minimale controle van de onderzoeks­rechter kan niet, vindt het Grondwette­lijk Hof: een huiszoekin­g is alleen toegelaten in het kader van een volwaardig gerechteli­jk onderzoek dat volledig onder controle staat van een onderzoeks­rechter. Want een huiszoekin­g is zo’n zware schending van het privéleven dat ze alleen in uitzonderl­ijke omstandigh­eden mogelijk mag zijn.

Directeur gevangenis:

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van de 11 hervorming­en die Geens heeft doorgevoer­d, zijn er liefst 5 verworpen.
FOTO PHOTO NEWS Van de 11 hervorming­en die Geens heeft doorgevoer­d, zijn er liefst 5 verworpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium