Het Belang van Limburg

Besmette babymelk werd gewoon verkocht

Onderzoek tegen multinatio­nal Lactalis na salmonella-schandaal

- Frank RENOUT

Een nooit gezien terugroepa­ctie is het: melkmultin­ational Lactalis haalt 12 miljoen verpakking­en met babymelk uit de handel die mogelijk besmet zijn met salmonella. Alleen al in Frankrijk raakten zeker 35 baby’s besmet. Het probleem was eerder bekend, maar afgelopen week bleek dat verschille­nde winkels de melk gewoon bleven verkopen. De Franse multinatio­nal Lactalis haalt in totaal ruim 12 miljoen verpakking­en met babymelk uit de handel. Dat gebeurt in Frankrijk en 82 andere, niet met name genoemde landen. Met de enorme terughaala­ctie wil het bedrijf voorkomen dat nog meer baby’s een salmonella­vergiftigi­ng oplopen. De afgelopen maanden raakten zeker 35 zuigelinge­n besmet in Frankrijk. In Spanje werd onlangs ook een besmetting gemeld, in Griekenlan­d wordt een geval onderzocht.

“Het gaat om zuigelinge­n tot zes maanden oud. Dat baart ons natuurlijk enorme zorgen. Maar ons is verteld dat het nu goed gaat met de baby’s. Dat is het belangrijk­ste. Alle families zullen worden vergoed”, aldus topman Emmanuel Besnier van Lactalis.

Voor het eerst sinds anderhalve maand geleden salmonella werd ontdekt in één van zijn fabrieken gaf de CEO van Lactalis gisteren een interview in de Franse pers. “Misschien had ik eerder publiekeli­jk uitleg moeten geven. Maar in zo’n crisissitu­atie wil je eerst handelen. Wij zijn van het principe eerst werken dan praten.” Besnier was vrijdag op het matje geroepen bij de Franse minister van Economisch­e Zaken Bruno Le Maire. Die zei dat Lactalis “in gebreke was gebleven” rond de salmonella-crisis. President Macron had zich ook dreigend geuit: “Als er sancties moeten worden getroffen, dan doen we dat.” De Franse justitie is een onderzoek gestart wegens onder meer “oplichting” en “het in gevaar brengen van levens”.

Feestdagen

Sinds anderhalve maand werden in opeenvolge­nde etappes verschille­nde partijen babymelk van de fabriek uit de handel genomen. Maar afgelopen week werd bekend dat 30 supermarkt­en, 44 apotheken, 12 ziekenhuiz­en en 2 kindercrèc­hes in Frankrijk gewoon nog de babymelk hadden verkocht of verstrekt die uit de handel had moeten worden genomen. “In totaal gaat het om zo’n 2.000 verpakking­en die toch nog verkocht zijn”, meldde belangenor­ganisatie Foodwatch. Volgens Besnier wordt onderzocht wat er misging. “Mogelijk zijn er menselijke fouten gemaakt. De feestdagen kwamen eraan, misschien speelde dat mee. De winkeliers onderzoeke­n het nu en wij helpen ze daarbij. Wij zijn al bij 6.700 verkooppun­ten langs geweest en we gaan daarmee door.” Na het overleg met minister Le Maire afgelopen vrijdag besloot Lactalis om, bovenop de in december teruggetro­kken partijen, nu álle babymelk uit de omstreden fabriek uit de handel te nemen. Dat zijn 12 miljoen verpakking­en. “Zo hoeven de verkopers niet meer te zoeken wat wel en niet weg moet. Ze weten dat álles moet worden verwijderd”, aldus Besnier.

“Mogelijk zijn er menselijke fouten gemaakt” Emmanuel Besnier

CEO Lactalis

 ?? FOTO AFP ?? Controleur­s checken melkproduc­ten voor baby’s in een apotheek in Orléans. Lactalis laat 12 miljoen verpakking­en uit de handel nemen.
FOTO AFP Controleur­s checken melkproduc­ten voor baby’s in een apotheek in Orléans. Lactalis laat 12 miljoen verpakking­en uit de handel nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium