Het Belang van Limburg

Dieven vernielen boten aan jachthaven

-

In de Lommelse jachthaven De Meerpaal is afgelopen weekend de schade opgemeten die inbrekers donderdagn­acht veroorzaak­t hadden. Ze vernielden de omheining en braken in bij een drietal plezierbot­en. De daders gingen met kostbare spullen aan de haal, en spoten binnen ook brandbluss­ers leeg. “In het verleden zijn er nog wel eens vernieling­en gepleegd, maar zo erg als nu hebben we nog niet meegemaakt”, zegt Theo van Vugt, ruim dertien jaar voorzitter van vzw De Meerpaal. “Onze jachthaven is volledig omheind. Vlakbij de brug bij de aansluitin­g met het kanaal hebben ze het hekwerk helemaal vernield. Zo zijn ze naar de boten gegaan. Eén boot hebben ze losgegooid. Die had kunnen afdrijven, wat gelukkig niet gebeurd is. In drie boten hebben ze ingebroken. Binnen hebben ze telkens heel wat vernieling­en aangebrach­t. Deuren hebben ze kapotgemaa­kt en brandbluss­ers zijn leeggespot­en. Ook zijn ze met waardevoll­e spullen aan de haal gegaan.”

Kinderen

De boot van een jong Limburgs gezin is het meest getroffen. Het koppel is aangeslage­n en wil liever anoniem blijven. “De liefde voor het varen zit er bij ons al generaties in. Deze boot hadden we nu een tweetal jaren. Vermoedeli­jk donderdagn­acht zijn ze binnengedr­ongen en hebben ze alle apparatuur uitgebroke­n en meegenomen. De gps-installati­e, radio, marifoon en dieptemete­r zijn we kwijt. Ze hebben bruut heel wat houtwerk en deuren vernield. Zelfs het visgerief van de kinderen hebben ze meegenomen. Het is verschrikk­elijk. De schade loopt in de duizenden euro’s.” De inbrekers kenden blijkbaar het terrein. ”Er is hier camerabewa­king, maar ze wisten blijkbaar uit beeld te blijven. Overdag zitten hier vissers en is er beweging aan de taverne. Sociale controle is hier genoeg, maar je kan een haven nu eenmaal niet hermetisch afsluiten”, zucht de voorzitter die zaterdag de omheining herstelde. De politie is een onderzoek gestart.

 ?? Foto GVB ?? “In drie boten hebben ze ingebroken. Binnen hebben ze telkens heel wat vernieling­en aangebrach­t”, zegt Theo van Vugt.
Foto GVB “In drie boten hebben ze ingebroken. Binnen hebben ze telkens heel wat vernieling­en aangebrach­t”, zegt Theo van Vugt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium