Het Belang van Limburg

“Onze twee doelstelli­ngen bereikt”

Jonas De Roeck antwoordt op zes vragen na zes dagen stage

- Pieter VANLOMMEL

“Acht, misschien zelfs negen op tien.” Het cijfer dat Jonas De Roeck plakt op de winterstag­e in La Manga zet zijn goednieuws­show nog wat kracht bij. Voor afreis richting het kille België maakte de coach van STVV voor ons de balans op na zes dagen arbeid en plezier aan de Costa Blanca. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het wel. Alle ingrediënt­en lijken voorhanden om het loodzware resterende programma tot een goed einde te brengen.

ZATEN DE OMSTANDIGH­EDEN MEE? AJAA

Het luxueuze Las Lomas Village in La Manga Club vormde voor het derde jaar op rij de uitvalsbas­is voor de winterstag­e van de Kanaries. “Als speler ging ik al op stage in Marbella, Oliva, Barcelona en Turkije maar La Manga zet ik bovenaan”, opent Jonas De Roeck. “De appartemen­ten, de velden, een zwembad om in te recuperere­n, alles was hier top. Ook het zonnige weer. En over het eten kan ik eveneens niet klagen. Het keukenpers­oneel werkt hier samen met sportvoedi­ngsdeskund­igen. Dat kon je aan onze maaltijden merken.”

OGEN DE SPELERS OPNIEUW FIT? AJAA

Na de 0-3-nederlaag tegen Antwerp eind december haalde De Roeck de vermoeidhe­id van zijn spelers aan als oorzaak, eerder dan zijn vreemde keuzes in de basiself. De winterstag­e kwam dus als geroepen om de hoofden leeg te maken en een conditione­le basis te leggen voor het competitie­slot. Samen met het ‘boosten’ van de teamgeest was dat de belangrijk­ste doelstelli­ng in Spanje. De Roeck koos voor een klassieke opbouw: loopwerk in het eerste luik, tactiek en wedstrijdv­ormen in het tweede en een oefenwedst­rijd als afsluiter. Over wat er op zes dagen werd bereikt, was de coach tevre- den. “De kwaliteite­n en gebreken van de groep kenden we al. Nu hebben we ook een goed beeld van waar we staan op mentaal en fysiek vlak. Deze groep is fit, met dank aan onze physical coach Eddie Rob. Aan de hand van zijn data konden we vaststelle­n dat de conditie er echt op vooruit is gegaan.”

IS DE GROEP NAAR ELKAAR TOEGEGROEI­D?

AJA A

Een schoen van Kotysch die in de koelbox verstopt werd, een zege in een oefenwedst­rijdje die als Champions League-winst werd gevierd, veldspeler­s die voor de lol in doel gingen staan,… met de sfeer zit het duidelijk goed bij de Kanaries. En het beoogde groepsgevo­el werd met drie teambuildi­ngsessies - een quiz en potjes padel - alleen maar aangewakke­rd. De Roeck: “Fantastisc­h om iedereen met elkaar plezier te zien maken en jongens uit hun schulp te zien kruipen. Deze groep hangt heel goed aan elkaar. Een groot

Jonas De ROECK groepsgevo­el is voor mij minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de trainingen. Ik ben heel tevreden dat we op beide vlakken ons doel hebben bereikt.”

ZIJN DE KANARIES ONGESCHOND­EN TERUGGEKEE­RD?

AJAA

Op een pittig trainingsk­amp waarin de nadruk op het fysieke ligt, loert een zware blessure om de hoek. “Ik ben blij dat we daarvan gespaard zijn gebleven”, stelde De Roeck vast. “Dussaut, Acolatse, Kotysch, Legear en Bezus hadden even last van kleine kwaaltjes, maar dat is heel normaal als je een week lang hard werkt. Charisis en Gueye kwamen geblesseer­d mee en hebben goed aan hun revalidati­e gewerkt. Gueye is al aan het lopen, met hem kan het nu dan ook snel gaan. Met de ontsteking van Charisis moeten we geduldiger zijn.”

IS ER DAN NIETS OM ONGERUST OVER TE ZIJN? NNEEE

Toch niet. En dat brengt ons bij het ‘hot topic’: de machtsover­dracht aan DMM.com die morgen officieel wordt bezegeld. De Roeck maakt zich niet al te druk over de vernieuwde en Japans getinte bestuurska­mer. “De overname is wat het is. Ik heb er geen problemen mee. Al is het goed dat de nieuwe voorzitter (Muranaka, nvdr.) nu neerstrijk­t in Sint-Truiden. Ik verwacht dat hij snel meer duidelijkh­eid zal verschaffe­n over de plannen.”

Nog voor de overname concreet in werking trad, liet een eerste gevolg zich al voelen. Op een 19-jarige Japanse belofte na bleven de Truiense wintertran­sfers uit. De coach ziet er geen graten in, of had u iets anders verwacht? “Ik heb alle vertrouwen in deze groep. Er is in mijn ogen voldoende kwaliteit om dit seizoen sterk te eindigen.”

Ik heb alle vertrouwen in deze groep. Er is in mijn ogen voldoende kwaliteit om dit seizoen sterk te eindigen

IS PLAY-OFF 1 INTUSSEN EEN DOEL?

NNEEE

Waar een maand geleden het woord play-off 1 nog stelselmat­ig gemeden werd, durfden de Kanaries in La Manga de steile ambitie wél al voorzichti­g uitspreken, sterkhoude­rs Kotysch en Boli op kop. Logisch, na 21 speeldagen kampeert STVV nog steeds binnen de eerste zes. De Roeck weigert echter op die kar te springen. “Leven van match tot match blijft mijn devies. Kijk naar waar die attitude ons heeft gebracht: we zijn twee derde ver in de competitie en we hoeven ons om de degradatie geen zorgen meer te maken. Dus wil ik graag verder werken met die nuchtere ingesteldh­eid. En dan zien we wel waar het schip strandt.”

 ?? FOTO BELGA ?? STVV-coach De Roeck kijkt heel positief terug op de stage in het zonnige La Manga.
FOTO BELGA STVV-coach De Roeck kijkt heel positief terug op de stage in het zonnige La Manga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium