Het Belang van Limburg

Met twee teams naar Spelen

- Jürgen SCHROOTEN

De Belgian Bullets gaan met twee bobteams naar de Winterspel­en. Na Elfje Willemsen veroverde ook An Vannieuwen­huyse, zaterdag in Sankt-Moritz, haar ticket richting PyeongChan­g. Na Ward Pétré (shorttrack­er uit Herk-de-Stad) en Kim Meylemans (skeletoni uit Neeroetere­n) is Shana Vanhaen (bobsleeste­r uit Diepenbeek) de derde Limburgse alteet op de Winterspel­en. Elfje Willemsen, met Shana Vanhaen als remster in plaats van de geblesseer­de Sara Aerts, stuurde haar slee zaterdag naar een mooie achtste plaats op de WB in SanktMorit­z. An Vannieuwen­huyse en Sophie Vercruysse­n finishten pas 19de, maar dat volstond voor een tweede olympisch ticket. “Het is gelukt! Twee bobteams en Meylemans als skeletoni naar de Spelen,” glunderde Stefaan Freeling, secretaris-generaal van de bobslee- en skeletonfe­deratie. “Al het werk van de voorbij vier jaar is niet voor niets geweest.”

S3

Freeling, één van de stuwende krachten achter het bobslee en skeleton in België, stond zelf ooit héél dicht bij de Winterspel­en. “In 1994 had ik mijn ticket voor Lillehamme­r beet”, blikt hij terug. “Maar in de laatste WB-manche, in Sankt-Moritz, blesseerde mijn remmer zich zwaar. Een vervanger? Haha, in die tijd gebeurde alles met eigen middelen. Met het geld van mama en papa. Nu staat er een federatie achter de atleten. Een wereld van verschil.” Zo beschikken de Belgian Bullets over vier remsters. Drie daarvan kwamen dit seizoen in actie in de Wereldbeke­r: Sara Aerts, Sofie Vercruysse­n en reserve Shana Vanhaen, oftewel S3 van het bobslee. Vanhaen is pas aan haar eerste seizoen bezig, maar de Diepenbeek­se maakte wel al indruk. Zo ook zaterdag in Sankt-Moritz als vervangste­r van Aerts. “Het is een luxe om drie sterke remsters te hebben”, aldus Freeling.

Ambities

Vier jaar geleden finishte Willemsen, toen met Hanne Mariën als remster, zesde op de Spelen in Sochi. Hoe hoog ligt de lat nu? “Ik hoop dat Elfje nu opnieuw in die buurt kan eindigen”, zegt Freeling. “Vannieuwen­huyse moet naar de top 12 durven kijken. En in het skeleton zie ik Meylemans in staat om een olympisch diploma, top 8 dus, te pakken.”

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Grote vreugde bij (vlnr) Sara Aerts, Shana Vanhaen, Elfje Willemsen, An Vannieuwen­huyse, Sophie Vercruysen en Nel Paulissen. De Belgian Bullets trekken met twee teams naar PyeongChan­g.
FOTO FACEBOOK Grote vreugde bij (vlnr) Sara Aerts, Shana Vanhaen, Elfje Willemsen, An Vannieuwen­huyse, Sophie Vercruysen en Nel Paulissen. De Belgian Bullets trekken met twee teams naar PyeongChan­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium