Het Belang van Limburg

“Elke christen moet zich om vluchtelin­g ontfermen”

Verhaal Syrisch gezin beroert bisschop Hoogmarten­s

- Chris NELIS

Het was ook voor bisschop Patrick Hoogmarten­s even slikken toen hij zondag het verhaal aanhoorde van het dertienjar­ig meisje Hedayat Sheiko dat samen met haar vader -en in hun kielzog de rest van het gezin- het oorlogsgew­eld in Syrië ontvluchtt­e. Bijna was de Egeïsche zee haar laatste levenshalt­e. De bisschop roept alle christenen op om een beetje van hun tijd vrij te maken om zich te ontfermen om mensen die noodgedwon­gen hun land moeten verlaten.

Gelukkig konden papa en ik zwemmen. Toen ons bootje zonk zijn verschille­nde mensen, onder wie enkele kinderen, verdronken

De ontmoeting is hartelijk in een woning van de Tweede Cité in Winterslag. Bisschop Patrick Hoogmarten­s had de familie Sheikho eerder al eens gesproken toen ze nog aan de Nieuwe Kuilenweg in Genk woonde. Ditmaal moeten ze het huis niet meer delen met andere families en hebben ze een basis om een nieuw leven op te bouwen. De vier kinderen gaan inmiddels naar school en de ouders zoeken een baan. Welk drama er allemaal aan voorafging, is voor veel mensen minder zichtbaar. Het leven van de familie Sheiko liep op rolletjes tot er oorlog uitbrak in hun thuisstad Aleppo in Syrië. “We hebben getracht te leven in de situatie zoals ze was”, zegt Hedayat (13) die het vertaalwer­k van haar ouders voor haar rekening neemt. Al kan haar vader een aardig mondje Nederlands. De finesse van hun verhaal zit soms in het vinden van de juiste woorden.

Tentenkamp

“Twee jaar lang zijn we niet naar school kunnen gaan. En het geweld werd erger en erger”, vertelt Hedayat. “Mijn nonkel was gedood en we liepen elke dag een groter risico om het geweld zelf niet te overleven. Aanvankeli­jk zijn we naar het dorp gegaan waar mijn grootmoede­r woont en daarna naar een vluchtelin­genkamp in Irak. In één tent moesten we met dertig tot veertig mensen blijven. In ons compartime­nt waren baby’s die het niet overleefd hebben. Wat later konden we terecht in een klein appartemen­tje in Irak, maar toen de oorlog ook daar naderde, zijn we verder op de vlucht moeten gaan. Naar Turkije. Omdat mijn moeder, mijn broer en twee zussen geen paspoort hadden, konden ze aanvankeli­jk niet mee verder reizen. Ik ben dan met papa met de boot naar Griekenlan­d vertrokken. Met 45 mensen zaten we in een sloep van zes meter lang.”

Vlak voor de kust van Griekenlan­d sloeg het bootje te pletter tegen een rots. “We zijn onmiddelli­jk gezonken”, gaat Hedayat verder. “Gelukkig konden papa en ik zwemmen. De mensen die dat niet konden, zijn verdronken, onder wie ook verschille­nde kinderen. Van daaruit ging onze reis door Europa van start. Naar Macedonië, Servië, Oostenrijk en naar Duitsland. We wilden niet in Duitsland blijven, maar naar België doorreizen. We hadden van familie gehoord dat de procedure daar minder lang was. En we wilden vooral als gezin weer samen zijn.” Vader en dochter werden naar Zutendaal gestuurd waar ze een huis deelden met nog drie families. “Daarna kregen we een plaatsje in een appartemen­t aan de Nieuwe Kuilenweg in Genk”, gaat Hedayat verder.

Getekend door tragiek

“Het is daar dat we bisschop Patrick Martens voor het eerst ontmoet hebben. Sinds drie maanden wonen we in een wijkhuis in Winterslag en hebben we alle nodige papieren om een normaal leven te

Hedayat SHEIKO kunnen opstarten. Iets meer dan een jaar geleden hebben we mama Berivan (33), mijn zusjes Donyazad (14) en Yasmin (6) en mijn broertje Abdulihman (9) eindelijk opnieuw in de armen kunnen sluiten. Nu komt het erop aan dat mijn papa en mama werk vinden. Papa is van opleiding apothekers­assistent. Maar hij neemt, net zoals mijn mama, alle werk aan.” Bisschop Hoogmarten­s was zichtbaar aangedaan door het verhaal van het gezin Sheikho. “Het is op vraag van de paus dat de bisschoppe­n zich bekommeren om vluchtelin­gen”, zegt Patrick Hoogmarten­s. “Dat doen we nu al honderd jaar lang, telkens op de Dag van de Vluchtelin­g. Het is belangrijk dat we op maatschapp­elijk vlak ook aandacht hebben voor de mens achter de vluchtelin­g. Daarom roepen we christenen op om in hun omgeving contact te zoeken met vluchtelin­gen en te zorgen dat ze zich hier thuisvoele­n. Mensen zoals dit gezin in Genk zijn getekend door tragiek. Menselijke warmte kan een hemelsbree­d verschil maken.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het Syrisch gezin Sheiko woont nu in de Tweede Cité in Winterslag en kreeg zondag bisschop Patrick Hoogmarten­s over de vloer.
FOTO CHRIS NELIS Het Syrisch gezin Sheiko woont nu in de Tweede Cité in Winterslag en kreeg zondag bisschop Patrick Hoogmarten­s over de vloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium