Het Belang van Limburg

Vesten worden vernieuwd

Masterplan voorziet ook aanleg van Dommelpark

- Geert VAN BAELEN

Een verkeersve­ilige herinricht­ing van de volledige Vesten rond de kern van het Peerse centrum, én de aanleg van een Dommelpark in de rand van het centrum. Het zijn twee opvallende hoofdstukk­en in het uitvoerige masterplan Peercentru­m dat de gemeentera­ad deze week zal bespreken. Dat masterplan moet de toetssteen worden voor toekomstig­e nieuwe ontwikkeli­ngen. De opmaak van het masterplan begon al in 2014 en de voorbije jaren werd hiervoor de nodige input verzameld bij stakeholde­rs, bewoners en andere betrokkene­n. “Naast een globale structuurs­chets bevat het ook een visie voor losse projecten die tussen nu en 2030 uitgerold kunnen worden. Al is het eerste grote project wel al gerealisee­rd, namelijk de fietsstraa­t door het centrum”, vertelt burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “Het is de bedoeling om toekomstig­e projecten telkens aan het masterplan te toetsen voor ze concreet worden. Zo is er bijvoorbee­ld het plan om tussen de Steenweg Wijchmaal en de Bomerstraa­t de Dommel meer zichtbaar te maken in een natuurlijk­e parkomgevi­ng. Dit Dommelpark in de rand van het centrum zou doorkruist worden door zachte wandelverb­indingen die aansluiten op het geplande Dommelhuis. Ook wordt een klein paviljoen met picknickba­nken voorzien.” In de huidige visie wil de stad de woonwijken die rondom het centrum liggen ook visueel gaan verbinden voor fietsers en voetganger­s, en dat via een wijkenpad.

Ovonde Pol Kip

De stadskern, met daarbij de Vesten, vormt misschien wel het belangrijk­ste hoofdstuk in het masterplan. Zo waken de voorschrif­ten erover dat nieuwbouwp­rojecten niet gaan vloeken met het historisch­e karakter en worden aanpassing­en voorzien aan enkele typische locaties. “De visie is de ruimte rond de kerk op te waarderen met meer groen, net zoals de ruimten langs de fietsstraa­t”, zegt burgemeest­er Matheï. “Het masterplan houdt ook rekening met het eventuele verdwijnen van de ovonde aan Pol Kip. De belangrijk­ste verkeersst­room blijkt daar immers vanuit Linde naar de omleidings­weg te gaan. Door alleen die bocht te weerhouden, schep je meer ruimte voor fietsverbi­ndingen en openbare pleinruimt­e. Concreet zijn die plannen nog niet, wel een optie.”

Vesten

Een herinricht­ing van de Vesten is dan wel weer voor op kortere termijn. “Doorgaand verkeer willen we ontmoedige­n in het centrum, maar het moet wel veilig afgewikkel­d kunnen worden langs de Noorder- en Zuidervest. Door die te voorzien van brede voet- en fietspaden, en veilige oversteekp­laatsen, moet de veiligheid verhogen. Nu zijn de Vesten vooral

Het masterplan houdt ook rekening met het eventuele verdwijnen van de ovonde aan Pol Kip

Steven Matheï burgemeest­er een brede rijbaan, maar we willen de inrichting meer laten aansluiten op het snelheidsr­egime. Die werken kunnen al de komende jaren gebeuren, samen met de riolerings­werken. Vlaanderen heeft hiervoor de nodige subsidies gereservee­rd. Dit gaat om een grote ingreep die weliswaar gefaseerd zal gebeuren", besluit de burgemeest­er. Voorts gaat het masterplan nog over heel wat kleinere deelprojec­ten.

De nieuwe invulling van oude site Agnetendal zit voor alle duidelijkh­eid vervat in een aparte structuurs­chets.

 ?? FOTO GVB ?? Langs de vernieuwde Vesten komen brede voet- en fietspaden, om zo de snelheid te doen dalen.
FOTO GVB Langs de vernieuwde Vesten komen brede voet- en fietspaden, om zo de snelheid te doen dalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium