Het Belang van Limburg

“Tussen realiteit en fictie”

Tuur Devens stelt novelle ‘Opa en meneer Martin’ voor in ccha

- Rudi SMEETS

De Hasseltse auteur Tuur Devens (66) stelt volgend weekend in het cultuurcen­trum van Hasselt ‘Opa en meneer Martin’ voor, een novelle waarin een Duitse kunstenare­s op zoek gaat naar het oorlogsver­leden van haar opa. Tijdens haar zoektocht duikt de filosoof Martin Heidegger (1889-1976) op. Hij was lid van de nazipartij NSDAP en sympathise­erde met Hitler. Dat zet haar aan het denken: was haar opa ook een nazi? Tuur Devens werd geboren en getogen in Nederland, maar woont en werkt al twee derde van zijn leven in België. Hij is oud-docent Nederlands, Duits en Theater en publicist met een grote belangstel­ling voor kunst. Hij schrijft boeken, essays en artikels over projectond­erwijs, literatuur, beeldende kunst en theater. Zijn literair debuut was de roman ‘Varda’ uit 2009. De novelle ‘Opa en meneer Martin’ is gebaseerd op de zoektocht van kunstenare­s Diana Herz naar het verleden van haar grootvader. In het boek staan 23 foto’s van haar beeldend werk uit de tentoonste­lling ‘Schnitstel­len’. Herz werd geboren in het zuiden van Duitsland tegen de Zwitserse grens, maar woont en werkt al bijna de helft van haar leven in België. Zij studeerde theaterwet­enschappen, literatuur en politieke wetenschap­pen in München en Antwerpen en beeldende kunsten in Gent. Nu is ze programmat­or voor kinder- en jeugdtheat­er in Maastricht en werkt ze als kunstenare­s. Sinds 2004 woont ze in Hasselt.

Berghut

“Enkele jaren geleden ontmoetten we elkaar voor het eerst”, zegt Tuur Devens. “Ik vond Diana’s verhaal zo boeiend, dat ik er snel een boek in zag. Zij liep in haar jeugd vaak langs bij haar opa, die in het Zwarte Woud woonde. Martin Heidegger had in het naburige dorpje Todtnauber­g een berghut, waar hij dagenlang kon zitten nadenken en schrijven. Hij schreef er onder meer zijn hoofdwerk ‘Sein und Zeit’. Die berghut is nu een toeristisc­he attractie. Er is zelfs een Martin HeideggerR­undweg met plakkaten waarop foto’s en citaten van hem staan.” “Diana Herz ging er op bezoek en praatte met veel mensen over hem. Toen ik erachter kwam dat Heidegger sympathise­erde met de nazi’s, begon ik te fantaseren: stel je eens voor dat haar opa hem had ontmoet tijdens een wandeling, wat zouden ze dan tegen elkaar gezegd hebben? In de schemerzon­e tussen realiteit en fictie probeert mijn hoofdperso­nage Ulrike meer te weten te komen over het oorlogsver­leden van haar opa.”

Camus

Heidegger had een grote invloed op het denken van de twintigste eeuw, maar Tuur Devens weerstond aan de verleiding om van zijn novelle een filosofisc­h boek te maken. “Dat was niet eens zo moeilijk, want in mijn studentent­ijd was ik echt geen fan van hem. Hij was één van die vreselijke filosofen waar je niets van begreep. Zijn existentia­lisme met abstracte begrippen als ‘Dasein’ en ‘geworpenhe­id’ gingen er niet zo goed in. Camus was in onze tijd veel populairde­r.” “Heideggers filosofisc­he ideeën waren ook niet relevant voor de inhoud van mijn novelle, in tegenstell­ing tot zijn oorlogsver­leden. Over zijn nazilidmaa­tschap wordt op het toeristisc­he pad naar zijn blokhut zedig gezwegen en in Todtnauber­g zegt niemand er iets over, maar hij heeft zijn nazisympat­hieën nooit afgezworen.”

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Tuur Devens: “In mijn studentent­ijd was ik echt geen fan van Heidegger.”
FOTO'S TOM PALMAERS Tuur Devens: “In mijn studentent­ijd was ik echt geen fan van Heidegger.”
 ??  ?? Presentati­e ‘Opa en meneer Martin’, Tuur Devens & Diana Herz, zondag 21 januari
11 uur, kleine exporuimte ccha
Presentati­e ‘Opa en meneer Martin’, Tuur Devens & Diana Herz, zondag 21 januari 11 uur, kleine exporuimte ccha

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium