Het Belang van Limburg

“Toch is dit een gemiste kans”

SWEECK gevierd als redder van het BK

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Laurens Sweeck (24) had de verdienste om het BK zes ronden lang spannend te maken. “Nog nooit iemand zo snel door het zand zien rijden”, zei Wout van Aert. Mooi compliment, maar meer dan een tweede plaats leverde het andermaal niet op. “Ja, dit is een gemiste kans. Dit parcours lag me helemaal. Dat komt in een carrière niet vaak voor.” Veel compliment­en en schouderkl­opjes gisteren voor Laurens Sweeck, als redder van het BK Koksijde 2018. Hij maakte er meer dan zes ronden lang toch een spannende cross van en dat was al meer dan iedereen vooraf had durven hopen. “Ik zou je willen bedanken”, zo opende presentato­r Karl Vannieuwke­rke in de tv-studio. Iets verderop kreeg Sweeck ook van Wout van Aert een pluim: “Ik kreeg er hem van geen kanten af. Nog nooit zag ik iemand zo door het zand rijden.”

De passages door de duinen waren ook indrukwekk­end. Daar was specialist Sweeck steeds de meerdere van van Aert. Hij ging zo snel dat de wereldkamp­ioen in de zesde ronde even niet meer kon volgen. “Ik had toen de beste zandstrook van de hele cross”, aldus Sweeck. “Ik weet niet waarom zand mij zo goed ligt. Ik moet zelf nog ontdekken wat het geheim is. Maar ik wist altijd dat Wout nog zou terugkomen.” Van Aert kwam één ronde later al terug en liet Sweeck nogal overtuigen­d ter plaatse. Die maakte toch een allereerst­e foutje in het zand en zo was de wereldkamp­ioen meteen gaan vliegen. Dat de veer bij Sweeck echt wel gebroken was, mag blijken uit de analyse van de rondetijde­n: hij raakte diep in de finale niet meer onder de zeven minuten. Zijn laatste ronde (7’11”) was pas de negende snelste van het hele veld.

Het verschil wordt gemaakt in de finale van de cross en toen had ik geen antwoord

Laurens SWEECK

Geen antwoord

Hij wond er na afloop ook geen doekjes om: “Het verschil wordt gemaakt in de finale van de cross en toen had ik geen antwoord. Ik ben lang in de running geweest, maar ik rijd hier tegen de wereldkamp­ioen. Ik ben al bij al tevreden over mijn wedstrijd.” Het was voor Sweeck al de zesde tweede plaats van het seizoen. Terwijl hij nog altijd wacht op een eerste grote overwinnin­g. Hij was een veelwinnaa­r bij de jeugd, maar bij de elite heeft hij nog altijd geen klassement­scross of kampioensc­hap gewonnen. Op dit moment in zijn carrière maakt een eerste plaats of een tweede plaats op een BK zo echt wel een gigantisch verschil. Alle compliment­en ten spijt wilde Sweeck daarom graag beamen dat er in Koksijde andermaal een kans verkeken was om de grote stap vooruit te zetten. “Natuurlijk is dit een gemiste kans. Dit parcours lag me helemaal. Dat komt in een carrière niet vaak voor. Zeker in een generatie met Wout en Mathieu zijn dat soort momenten schaars.”

Het is de realiteit voor Sweeck, volgend jaar kopman bij Pauwels Sauzen-Vastgoedse­rvice. Hij rijdt in een tijd waar twee renners alleen kruimels overlaten voor de rest. “Maar het uitblijven van die grote zege frustreert me niet”, verzekert hij. “Wout en Mathieu zijn een beetje buiten categorie, maar we proberen de kloof kleiner te maken. Op de dagen dat ik me goed voel en op parcoursen die me goed liggen, zou ik in de toekomst willen strijden zoals vandaag. En dan liefst nog iets langer mee doen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium