Het Belang van Limburg

Schooldire­cteur iedere dag van Rotterdam naar Bree en terug

Schooldire­cteur pendelt dagelijks met trein en fiets tussen Rotterdam en Bree

- Koen SNOEKX

Het gros van de schooldire­cteurs woont op een steenworp van zijn werkplek. Maar niet Jos Everts (56), directeur van basisschoo­l Don Bosco in Gerdingen (Bree). Hij pendelt elke ochtend anderhalf uur met de trein van Rotterdam naar Weert en trapt dan nog eens 17 kilometer met zijn elektrisch­e fiets naar school. “Ik ben elke dag ruim vier uur onderweg”, zegt Everts, die een strak tijdschema heeft om tijdig op school te geraken. “Als ik de avond voordien mijn boterhamme­n niet smeer, kom ik ’s morgens in tijdnood.” Maaseikena­ar Jos Everts (56) was vroeger al directeur in een basisschoo­l in Bree, maar werd in 2007 gedetachee­rd naar Brussel waar hij voor de toenmalige VSKO, de koepel van het katholiek onderwijs, en nadien voor het ministerie van Onderwijs ging werken. “In die periode leerde ik mijn man kennen, in 2009 ben ik naar Rotterdam verhuisd”, vertelt Everts. Pendelen tussen Rotterdam en Brussel was geen probleem, maar vorige zomer liep Everts’ detacherin­g af en werd hij opnieuw directeur in Bree, nu in basisschoo­l Don

Bosco in Gerdingen. “Bij mijn overplaatr­aakte sing stelde ik mij meteen de vraag of het praktisch wel haalbaar was om elke dag van Rotterdam naar Bree te pendelen. En ja, uiteindeli­jk bleek dat net te doen (lacht).”

Ontbijt

Om elke dag voor het rinkelen van de bel op school te geraken, heeft Jos een strak tijdschema uitgewerkt. “Ik sta elke dag om 5.45 uur op zodat ik om 6.14 uur in het station van Rotterdam op de trein kan stappen. Mijn boterhamme­n smeer ik ’s avonds, anders kom ik ’s morgens al in tijdnood.” Jos spoort vervolgens anderhalf uur lang met de trein naar Weert, met onderweg nog een tussenstop in Eindhoven. “Tussen Rotterdam en Eindhoven, een trip van een uur, klap ik mijn laptop open en werk ik wat. Tussen Eindhoven en Weert ontbijt ik. Zo kan ik de tijd op de trein toch nuttig besteden.” Aangekomen in Weert moet Everts nog een traject van 17 kilometer met de fiets afleggen. “Eerst maakte ik die tocht met een elektrisch­e plooifiets maar dan ik net niet op tijd op school. Daarom heb ik mij een elektrisch­e high speed bike aangeschaf­t, waarmee ik gemiddeld 30 km per uur kan rijden. Nu moet ik maar een half uur fietsen en kom ik rond 8.20 uur, ruim twee uur na mijn vertrek in Rotterdam, op school aan. Netjes op tijd.”

Regen

Jos heeft ook een plan B, voor bij hondenweer. “Naast een bewaakte stalling voor mijn fiets heb ik in Weert ook een overdekte parkeerpla­ats voor mijn wagen gehuurd. Als ik aankom in Weert en er valt regen uit de lucht, kies ik voor de auto. Al probeer ik die zo weinig mogelijk te gebruiken. Door die dagelijkse fietstocht­jes heb ik tenminste nog wat lichaamsbe­weging.”

Sinds de start van het schooljaar heeft Everts met zijn fiets tussen Weert en Bree in totaal al zo’n 2.600 kilometer afgelegd. Nog maar twee keer kwam hij te laat op school. “Een keer omdat ik zwaar gevallen was. Op 30 november – het had die dag hard gevroren – ben ik in Weert met de fiets onderuitge­gaan en met mijn hoofd tegen de grond gesmakt. Ik ben toen zelfs naar de spoed gebracht. Gelukkig droeg ik een helm.” Op een normale werkdag is Jos, na ruim twee uur pendelen richting Rotterdam, ’s avonds tussen 19 en 20 uur weer thuis. Hij is dus voor zijn werk dagelijks zo’n dertien uur van huis. “Dat is lang, maar ik vind het nog net doenbaar. Al denk ik dat ik het vooral volhoud omdat ik mijn werk heel graag doe, op school omringd word door een fantastisc­h team en mijn man mij hierin volledig steunt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium