Het Belang van Limburg

Dodelijk levervirus via varkensvle­es baart zorgen

Viroloog ziet aantal besmetting­en verdrievou­digen

- Tommy HUYGHEBAER­T

Ons land kent een verdrievou­diging van het aantal besmetting­en met hepatitis E. Dat virus verspreidt zich vooral via rauw varkensvle­es en kan in sommige gevallen dodelijk zijn. Viroloog Marc Van Ranst wil een meldingspl­icht om de verspreidi­ng te beperken. 12 procent van alle bloeddonor­en in ons land zijn ooit al in contact gekomen met hepatitis E. Elke week belandt er wel iemand in het ziekenhuis door een besmetting met het virus dat de lever infecteert. Het Nationaal Referentie­centrum Virale Hepatitis (NRC) telde de afgelopen jaren tussen de 60 en 80 patiënten bij wie hepatitis E werd gediagnost­iceerd. Een verdrievou­diging bij vroeger. En dan worden de meeste besmetting­en niet eens opgemerkt of geregistre­erd.

Risicogroe­pen

Viroloog Marc Van Ranst ziet daarom genoeg redenen om voor het virus te waarschuwe­n. “We Marc VAN RANST

Viroloog willen geen paniek zaaien. Dit is niet het meest gevaarlijk­e virus. Maar in sommige gevallen kan het wel tot een ernstige leverinfec­tie leiden of zelfs dodelijk zijn. Vooral zwangere vrouwen, mannen en vrouwen die een chemokuur volgen of kampen met een verzwakt immuunsyst­eem en leverpatië­nten lopen het grootste gevaar. Gezonde mensen lopen weinig tot geen risico.” Zij merken het vaak niet eens op dat ze drager zijn. Patiënten die wel ziek worden, krijgen last van koorts, buikpijn en een gele verkleurin­g van huid en oogwit. “Het virus wordt echt gevaarlijk als dokters niet of niet correct diagnostic­eren”, zegt epidemiolo­og Sofieke Klamer van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid (WIV).

Rauw varkensvle­es

“Ons onderzoek is tegelijk een oproep naar de mensen in de risicogroe­pen toe: let heel hard op met wat je eet”, gaat Van Ranst verder. “Hepatitis E verspreidt zich in ons land hoofdzakel­ijk door rauw of te weinig verhit varkensvle­es. We onderzoeke­n daarom momenteel of alle varkens het virus in zich dragen, door in heel Vlaanderen gehakt en leverworst­en te analyseren.” In Nederland werden bij een soortgelij­k onderzoek in 80 procent van de gevallen sporen van het virus teruggevon­den.

Van Ranst pleit tegelijk ook voor een meldingspl­icht voor het virus om verdere verspreidi­ng te beperken. Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn ze daar niet meteen toe geneigd. “Het risico voor de volksgezon­dheid is niet hoog genoeg”, zegt hun woordvoerd­er Joris Moonens.

We willen geen paniek zaaien, maar in sommige gevallen kan het wel tot een ernstige leverinfec­tie leiden of zelfs dodelijk zijn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium