Het Belang van Limburg

BOUW VIER WINDMOLENS AAN E313 IN HOESELT GESTART

-

Group Machiels zal in haar projectgeb­ied in het Hoeseltse Romershove­n – tussen de Kukkelboss­traat en de E313 – binnenkort starten met de voorbereid­ende werken. Eerst wordt de locatie toegankeli­jk gemaakt voor het archeologi­sch onderzoek. Daarna worden de werken voor de netkoppeli­ng en funderinge­n uitgevoerd. Bedoeling is de windturbin­es nog voor de zomervakan­tie in dienst te nemen. De vier windturbin­es hebben elk een vermogen van 2 megawatt, genoeg om bijna 5.000 gezinnen van groene stroom te voorzien. De tiphoogte, het hoogste punt van de wieken, bedraagt 150 meter en de turbines komen op 150 tot 200 meter van de autosnelwe­g.

Bouwvergun­ning

Al in 2011 verleende de deputatie een milieuverg­unning voor de vier windmolens van JM Recycling, dochterbed­rijf van Group Machiels. Drie jaar later volgde de bouwvergun­ning, maar daartegen gingen enkele buurtbewon­ers in beroep. Met succes, want in juni 2017 vernietigd­e de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen de bouwvergun­ning. “De vergun- ning was onvoldoend­e gemotiveer­d”, zegt Filip Vercautere­n (Group Machiels). “De Vlaamse overheid heeft dat rechtgezet en in oktober 2017 hebben we weer een bouwvergun­ning gekregen. De procedures zijn inderdaad ingewikkel­d en duren lang. Iedereen wil groene energie, maar dan niet in zijn of haar achtertuin.” Group Machiels heeft in Limburg al twaalf windmolens gebouwd, negen in Genk en drie in Beringen. Daar komen er dus nu vier bij.

Overkant

Voor Ecopower is Limburg nog een blinde vlek op de windkaart. De coöperatie­ve die zweert bij directe burgerpart­icipatie probeert aan de overkant van de E313, op grondgebie­d Hoeselt en Bilzen, drie windmolens te bouwen. Het project stootte in het verleden echter op hevige tegenstand van een actiecomit­é. Uiteindeli­jk heeft Ecopower de milieuverg­unning zelf ingetrokke­n. De bouwvergun­ning is er nog altijd. Het project is ook nog altijd niet begraven. “In dit gebied zullen zeker nog windturbin­es komen. Als wij het niet doen, zullen het anderen zijn”, verwacht men bij Ecopower.

De coöperatie­ve is van plan een nieuwe milieuverg­unning aan te vragen en wil haar project afstemmen op de windturbin­es van Group Machiels.

 ?? Foto HBVL ?? De windmolens moeten nog vor de zomer klaar zijn.
Foto HBVL De windmolens moeten nog vor de zomer klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium