Het Belang van Limburg

“Ouders kenden het schoolregl­ement”

Eerste burgerlijk­e rechtszaak over hoofddoeke­nverbod in Limburg van start

- Koen SNOEKX

Voor de burgerlijk­e rechtbank in Tongeren is vrijdag de zaak gestart over het hoofddoeke­nverbod in twee scholen van het Gemeenscha­psonderwij­s in Maasmechel­en. De ouders van elf kinderen van middelbare scholen Nicola Tesla en Maxwell willen dat hun dochters op school een hoofddoek mogen dragen en willen dat verbod via de rechtbank uit het schoolregl­ement laten schrappen. “Omdat dat verbod in strijd is met een eerdere uitspraak van de Raad van State”, zegt de advocaat van de ouders. “Maar de ouders wisten dat het verbod in het schoolregl­ement stond”, aldus de advocaten van de scholen.

TONGEREN -

In het gemeenscha­psonderwij­s geldt sinds 2013 een algemeen verbod op religieuze symbolen, dus ook de hoofddoek. Ook in de GO!-scholen Nicola Tesla en Maxwell in Maasmechel­en geldt dat verbod, al is het in Maxwell nog niet volledig doorgevoer­d. Leerlingen die vanaf 1 september 2013 zijn ingeschrev­en, mogen er geen hoofddoek meer dragen. Meisjes die er op dat moment al schoolliep­en, mochten de hoofddoek blijven dragen tot ze afgestudee­rd waren. Vandaag draagt in Maxwell nog een vijftal meisjes een hoofddoek, maar de directie verwacht dat er binnen twee jaar geen enkele hoofddoek meer te zien zal zijn. Maar dat laatste is buiten de ouders van elf leerlingen van Maxwell en Nicola Tesla gerekend. Zij pikken het niet dat hun dochters geen hoofddoek mogen dragen en stapten naar de rechter.

Onwettig

“Het gaat hier stuk voor stuk om gelovige meisjes die wegens een sterke religieuze overtuigin­g een hoofddoek willen dragen”, pleitte Joos Roets, advocaat van de ouders, vrijdag voor de burgerlijk­e rechtbank van Tongeren. “De meisjes dragen hun hoofddoek steevast buiten de schooluren, maar moeten die nu aan de schoolpoor­t afdoen. En dat terwijl er vandaag nog meisjes op school rondlopen die wel een hoofddoek mogen dragen.”

De ouders hopen via de rechtbank te bekomen dat het hoofddoeke­nverbod uit het schoolregl­ement wordt geschrapt. “Omdat dat verbod in strijd is met een eerdere uit- spraak van de Raad van State”, zegt Roets.

Die hief in 2014 het hoofddoeke­nverbod in drie GO!-scholen op omdat het in strijd is met de godsdienst­vrijheid. Volgens het arrest kan zo’n verbod alleen als er aantoonbar­e problemen zijn in de school, bijvoorbee­ld als er druk op meisjes wordt uitgevoerd om een hoofddoek te dragen. “Maar in Nicola Tesla en Maxwell is er geen sprake van concrete problemen”, argumentee­rt Roets. “De invoering van het hoofddoeke­nverbod is dan ook manifest onwettig.” De verdedigin­g van de koepel van het GO! is het daar absoluut niet mee eens. “Acht van de elf leerlingen, van wie de ouders nu naar de rechter zijn gestapt, hebben zich in het schooljaar 2016-2017 ingeschrev­en, op een moment dat het hoofddoeke­nverbod al van kracht was”, zegt advocaat Kristof Caluwaert. “De ouders van die leerlingen (een aantal kwam over van het Lucernacol­lege in HouthalenH­elchteren, nvdr.) hebben het schoolregl­ement onderteken­d en waren dus op de hoogte van het verbod. De drie andere leerlingen liepen al langer school in Maasmechel­en, maar hebben nooit een probleem gemaakt van dat hoofddoeke­nverbod.” Advocaat Veronique Pertry, die eveneens het GO! vertegenwo­ordigde, vreest ook dat het schrappen van het hoofddoeke­nverbod voor heel wat problemen kan zorgen. “In een school in Dendermond­e waar het verbod werd opgeheven, geven meer en meer meisjes aan dat ze niet uit eigen beweging, maar gedwongen een hoofddoek dragen. Dit scenario dreigt ook in de scholen in Maasmechel­en als de hoofddoek daar wordt toegelaten.”

Vonnis volgt op 23 februari.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De zaak van het hoofddoeke­nverbod in twee Maasmechel­se scholen startte vrijdag voor de burgerlijk­e rechtbank van Tongeren.
FOTO TOM PALMAERS De zaak van het hoofddoeke­nverbod in twee Maasmechel­se scholen startte vrijdag voor de burgerlijk­e rechtbank van Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium