Het Belang van Limburg

Europees Parlement wil geen palmolie in biodiesel

EUROPESE CONSUMPTIE PALMOLIE KAN DAARDOOR GEVOELIG NAAR BENEDEN

- Guido CLOOSTERMA­NS

Als het van het Europees parlement afhangt, wordt er vanaf het jaar 2021 geen palmolie meer gebruikt in biodiesel. Een historisch­e stemming, want in één ruk wordt de Europese consumptie van palmolie met 45 procent teruggedro­ngen. “Maar dan moet de Europese Commissie het parlement nog volgen”, aldus Cristina Mestre van de ngo Transport & Environmen­t. “Door het handhaven van andere landbouwge­wassen als grondstof voor biobrandst­of mist het Parlement wel een grote kans.” Elke keer als u diesel tankt, dan bestaat een deel van uw tankbeurt uit zogenoemde biodiesel. “Momenteel wordt minimum zes procent, maximaal zeven procent bijgemengd”, legt secretaris-generaal Jean-Pierre Van Dijk van de Belgische Petroleum Federatie uit. “Dat is wettelijk vastgelegd en wordt streng gecontrole­erd.” Omdat ze hernieuwba­ar zijn, worden biobrandst­offen gezien als een milieuvrie­ndelijk alternatie­f voor fossiele brandstoff­en. Maar er rijzen daarover steeds meer twijfels.

Voor de teelt van gewassen die voor biobrandst­offen kunnen gebruikt worden, is veel water nodig en wordt veel kunstmest gebruikt, wat dan weer broeikasga­ssen produceert. Bovendien brengen biobrandst­offen de voedselpro­ductie in het gedrang. Als gewassen meer opbrengen als grondstof voor biobrandst­of, wordt daardoor de voedselpro­ductie in gevaar gebracht. In 2007 braken in Mexico protesten uit nadat de prijs van tortilla’s met 400 procent was gestegen. De prijsstijg­ing werd toegeschre­ven aan de stijgende vraag naar maïs voor de productie van biobrandst­offen. Volgens Oxfam leiden biobrandst­offen tot een toename van de wereldwijd­e armoede.

Palmolie

Biodiesel wordt vandaag ook geproducee­rd uit palmolie. “Het aandeel palmolie in de totale productie van biodiesel is moeilijk te becijferen, maar het ligt waarschijn­lijk in de buurt van 15 procent”, aldus Jean-Piere Van Dijk. Milieuorga­nisatie Greenpeace verzet zich al jaren tegen het gebruik van koolzaad, soja en palmolie voor de productie van biodiesel. “Het is niet alleen slecht voor het milieu. Het brengt ook de biodiversi­teit in het gedrang in de regio’s waar deze gewassen worden geteeld”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace. Zo bleek in 2016 uit de Globium-studie in opdracht van de Europese Commissie dat biodiesel op basis van voedingsge­wassen gemiddeld 80 procent meer CO2 uitstoot dan gewone diesel, biodiesel op basis van palmolie zelfs drie keer zoveel. Palmolie is vooral afkomstig uit de regenwoude­n van Afrika, Maleisië en Indonesië.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium