Het Belang van Limburg

Hermans Marlux

In zijn eentje vaker op het podium dan Pauwels en co, maar nog niet zeker van WK

- Rob RODIERS

Bondscoach Sven Vanthouren­hout maakt maandag zijn zeven uitverkore­nen bekend voor het WK in Valkenburg. Quinten Hermans is nog niet zeker van een selectie, de wereldbeke­rcross van zondag in het Franse Nommay wordt voor de Looienaar dus een erg belangrijk­e afspraak. De 21-jarige Hermans kan nochtans terugblikk­en op een fraai debuutjaar bij de profs. In zijn eentje kan hij betere cijfers voorleggen dan de voltallige ploeg van Marlux-Bingoal - zeven podiumplaa­tsen versus zes - dat met Michael Vanthouren­hout wel één certitude en één bijna-certitude (Kevin Pauwels) aflevert. In onze maandagkra­nt schreven we nog dat bondscoach Vanthouren­hout al vijf zekerheden voor het WK in gedachten had: Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthouren­hout en Kevin Pauwels. Die laatste is echter geen certitude meer. De bondscoach is namelijk verplicht om de drie beste Belgen in de UCI-ranking te selecteren en aangezien de Kalmthoute­naar nog maar 30 punten voorsprong telt op Toon Aerts, moet hij zondag vol aan de bak om zijn WK-ticket veilig te stellen. Indien Pauwels na Nommay uit de top drie tuimelt, komt hij in de weegschaal te liggen met vier anderen: Jens Adams, Tim Merlier, Daan Soete en… Quinten Hermans. De Looienaar kan van het vijftal de mooiste adelbrieve­n voorleggen met één zege (in Zwitserlan­d weliswaar), één tweede plaats (in een wereldbeke­rmanche) en vijf derde plaatsen. Daarmee doet Hermans beter dan het voltallige team van Marlux-Bingoal, dat slechts zes podiumplaa­tsen liet optekenen: eén zege (dankzij Klaas Vantornout in Zwitserlan­d), één tweede en vier derde plaatsen.

Toch is het niet onlogisch dat de bondscoach naar Michael Vanthouren­hout en Kevin Pauwels lonkt voor het WK in Valkenburg. Het verleden spreekt in hun voordeel. Pauwels eindigde tweemaal tweede in de Caubergcro­ss, meer bepaald in de edities van 2013 en 2014. Vanthouren­hout eindigde er derde in 2016.

Vormbehoud

Hermans heeft dan weer het voordeel dat de omloop in Valkenburg tot zijn mogelijkhe­den behoort. Dat een Zwitsers parcours op zijn lijf geschreven is, etaleerde hij op 2 januari nog door in Meilen te zegevieren. Bovendien zal hij zich probleemlo­os wegcijfere­n in functie van de ploeg. Onze belangrijk­ste troef, Wout van Aert, is een oud-ploegmaat en beide heren komen goed overeen. In Hermans’ nadeel speelt dan weer dat hij de laatste wedstrijde­n een beetje is weggedeems­terd. In Leuven moest hij tevreden zijn met een dertiende plaats, op het BK eindigde hij tiende na een prima start. Aan Hermans om zondag te tonen dat het conditione­el nog steeds snor zit. Indien hij in Nommay vormbehoud etaleert, lijkt een WKticket een logisch gevolg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium