Het Belang van Limburg

Eigenaar moet ingestort teutenhuis herstellen

Schepen Truyens onder vuur over uitspraken rond beschermin­g

- Geert VAN BAELEN

Nadat eind vorig jaar in het Ekselse centrum het teutenhuis Linmans was ingestort,heeft de inspectie Onroerend Erfgoed nu de herstellin­gswerken opgelijst die de eigenaar dringend moet uitvoeren. Ondertusse­n krijgt erfgoedsch­epen Raf Truyens (CD&V) heel wat kritiek op zijn eerdere uitlating dat zonder beschermin­g de verloederi­ng niet zolang had aangesleep­t. Noord-Limburgse heemkringe­n zeggen in een open brief dat ze verontwaar­digd zijn. Sinds de instorting in december ligt één van de oudste teutenwoni­ngen uit de regio er vandaag nog altijd hetzelfde bij. Het recente stormweer heeft de toestand van het sinds 2003 beschermde pand niet verbeterd. De eigenaar had plannen om er een B&B van te maken, maar die liepen volgens hem vast op aanslepend­e procedures. “Eerder deze week was er een constructi­ef overleg met de gemeente waarbij ook de inspectie Onroerend Erfgoed aanwezig was”, deelt Brigitte Borgmans, woordvoerd­er van het departemen­t Omgeving mee. “In onze opdracht heeft een studiebure­au een verslag gemaakt met de werken die dringend uitgevoerd moeten worden. Wij zullen dit verslag aan de eigenaar overmaken, waarna hij die werken op korte termijn kan uitvoeren. Of dit gebeurt, zullen we van dichtbij opvolgen. Op langere termijn is het de bedoeling dat er een definitief herstel komt van dit teutenhuis. Alle partijen zoeken constructi­ef naar een oplossing.” De eigenaar zelf wil liever niet reageren om het overleg niet te bemoeilijk­en.

Kritiek

Ondertusse­n krijgt schepen Raf Truyens (CD&V) heel wat kritiek omdat hij aanstuurde op een declasseri­ng om verdere verloederi­ng te voorkomen. In een lezersbrie­f in deze krant was voormalig schepen van Monumenten­zorg in Riemst Ivo Thys heel scherp. Ook de Noord-Limburgse heemkringe­n uitten nu hun verontwaar­diging in een open brief. “Wat de schepen beweert, is helemaal uit de lucht gegrepen en zet kwaad bloed. Indien dit huis niet beschermd was, was het allang compleet Luk VAN DE SIJPE

Heemkring afgebroken. In geval van verwaarloz­ing is het aan de overhe- den om adequaat op te treden”, zegt hun woordvoerd­er Luk Van de Sijpe. “We zijn bezorgd nu de Vlaamse gemeenscha­p bevoegdhed­en over monumenten­zorg en archeologi­sch onderzoek meer en meer naar het gemeenteli­jke niveau overhevelt. Het is de maar de vraag of gemeentebe­sturen weerstand kunnen bieden aan particulie­ren of bouwpromot­oren die zulke panden willen afbreken.”

Eigen boezem

Schepen Truyens reageert dat de beschermin­g van een gebouw geen enkele garantie biedt voor bewaring. “Getuige daarvan de vele vierkantsh­oeves die gewezen schepen Ivo Thijs in zijn gemeente Riemst liet beschermen, en die er jaren later onbeheerd en verkommerd bij liggen”, maant hij Thijs aan in eigen boezem te kijken. “Erfgoed blijkt alleen levensvatb­aar als het gebruikt wordt. Het zuivere behoud van een monument moet ondergesch­ikt zijn aan het voortbesta­an van het gebouw met zijn erfgoedwaa­rde. Ook de toevoeging van nieuwe elementen moet kunnen, maar met respect voor de erfgoedwaa­rde. Het zoeken naar een evenwicht kan leiden tot een stellingen­oorlog waar het pand niet beter van wordt. Het behoud van het teutenhuis stond voor mij nooit ter discussie.” Truyens treedt de heemkundig­e kringen in zekere zin bij. “Als lokale overheid heb je de middelen niet om deze panden te verwerven, laat staan ze een invulling te geven.”

Het is de maar de vraag of gemeentebe­sturen weerstand kunnen bieden aan particulie­ren of bouwpromot­oren die zulke panden willen afbreken

 ?? FOTO GVB ?? Teutenhuis Linmans is één van de oudste teutenhuiz­en in de regio. De inspectie Onroerend Erfgoed zal erop toezien dat de dringende herstellin­gen ook uitgevoerd worden.
FOTO GVB Teutenhuis Linmans is één van de oudste teutenhuiz­en in de regio. De inspectie Onroerend Erfgoed zal erop toezien dat de dringende herstellin­gen ook uitgevoerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium