Het Belang van Limburg

Oppositie: “Hasselt heeft dringend objectieve regels nodig”

DOSSIER WINTERLAND

-

Weinig financiële transparan­tie, oorlogen tussen ex-bestuurder­s, politiek gekonkelfo­es en een inderhaast uitgeschre­ven concessie. Dat waren de conclusies van een doorgedrev­en onderzoek dat deze krant deed naar de organisati­e van Winterland Hasselt. Oppositiep­artijen N-VA en Open Vld vragen dat het stadsbestu­ur zorgt voor méér transparan­tie en duidelijke­re regels.

HASSELT -

“Er wordt voor de zoveelste keer weer een pijnpunt vastgelegd van het Hasseltse beleid”, zegt Steven Vandeput (N-VA). “Als we vinden dat we Winterland nodig hebben dan mag het allemaal wat transparan­ter. Misschien is er niets onwettig gebeurd, maar het is ook niet proper. Er waren er wellicht meer geweest die graag hadden ingetekend op het evenement, maar ze zijn allemaal gepakt in snelheid. We staan weer voor voldongen feiten; de concessie is getekend.”

Op de op zijn minst merkwaardi­ge rol van gemeentera­adsvoorzit­ter en ex-schepen Carlo Gysens (onafhankel­ijke binnen de meerderhei­d) wil Vandeput niet te veel ingaan. “Ik wil me niet over personen uitspreken. Wel bewijst de zaak dat men maar beleid voert zoals men denkt dat het goed is. Ze hebben absoluut geen objectieve maatstaven of procedures en processen. Dat is amateurism­e ten top. Wij zijn bereid om samen met het stadsbestu­ur een deontologi­sche code op te stellen die nu in Hasselt ontbreekt. Alleen op die manier voorkom je dat er op z’n minst een schijn van partijdigh­eid ontstaat.”

Bezinnen

Ook Hans Similon (Open Vld) vraagt dat er meer transparan­tie komt. “Het zou logisch zijn dat we voor alle grote projecten en evenemente­n die transparan­tie doortrekke­n. Ook in de bedrijfswe­reld wordt er gewerkt met boekhoudku­ndige plichten. We hebben in Hasselt nood aan eerlijke en open communicat­ie.” Similon is geen voorstande­r van een deontologi­sche code voor raadsleden. “Als het kan liever op een andere manier. Wat er de laatste tijd in de steden gebeurt, roept vragen op. Politici moeten zich dringend bezinnen. Sommige politici zijn nog altijd bezig zoals 20-30 jaar geleden. Die oude manier van politiek doen werkt nu niet meer omdat de maatschapp­ij anders in elkaar zit.”

 ??  ?? Steven Vandeput en Hans Similon vragen meer transparan­tie van het Hasseltse stadsbestu­ur.
Steven Vandeput en Hans Similon vragen meer transparan­tie van het Hasseltse stadsbestu­ur.
 ?? FOTO'S PHN/SM ??
FOTO'S PHN/SM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium