Het Belang van Limburg

Morgen tegen Svitolina, een van de favorieten

-

Elise Mertens komt in haar kwartfinal­e uit tegen Elina Svitolina. De Oekraïnse is voor sommigen de favoriete om deze Australian Open te winnen. Bij de bookmakers is alleen aan Angelique Kerber minder te verdienen. Een hapklare brok wordt de kwartfinal­e voor Elise Mertens allerminst: met Elina Svitolina krijgt ze voor het eerst op deze Australian Open een klepper van formaat tegenover zich. De Oekraïnse is de nummer vier van de wereld, virtueel zelfs nummer drie. In een middernach­telijk duel maakte ze korte metten met Denisa Allertova (WTA 130): 6-3, 6-0 in minder dan een uur. Svitolina werd tot voor enkele jaren trouwens nog gecoacht door Justine Henin. In de Britse pers scoort ze door haar relatie met cricketved­ette Reece Topley, die nu al twee jaar duurt.

Wil dat zeggen dat het over and out is voor Mertens? Niet noodzakeli­jk. Svitolina, met haar 23 jaar een generatieg­enote, zette de stap richting wereldtop dan wel iets sneller dan Mertens, maar vorig jaar – zij het op gravel – in Istanboel speelden ze één keer tegen elkaar en het werd lang geen walk-over: 6-2 en 6-4. Mertens: “Ik heb nog geen ervaring met kwartfinal­es op een grandslam, dat is nog een ander niveau. Svitolina is goed begonnen aan haar seizoen, won onlangs het tornooi van Brisbane. Het is een moeilijk te bekampen speelster. Ze kan verdedigen en counteren. Ze haalt veel ballen terug. En ze is het gewoon om op grote tornooien te spelen. Ik ben in ieder geval dolblij hier te staan en ik denk dat ik nog wel wat energie heb. Ik zal het aanpakken zoals mijn vorige wedstrijd. Alles wat nu komt, is bonus.”

Tegen Wozniacki?

De kwartfinal­e vindt normaliter plaats in de nacht van maandag op dinsdag. Als Mertens ook deze klus tot een goed einde brengt, wacht haar in de halve finale wellicht Caroline Wozniacki, het tweede reekshoofd. Zij speelt haar kwartfinal­e tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro (WTA 39).

 ?? FOTO EPA ?? Elina Svitolina is het nummer vier van de wereld.
FOTO EPA Elina Svitolina is het nummer vier van de wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium