Het Belang van Limburg

“Scheidsrec­hters beslissen de match”

Tien technische en onsportiev­e fouten ontsieren derby

- Johnny PEETERS

MANNEN TOP DIVISIE 2B

GEEL LOMMEL 68 69

Een onherkenba­ar Lommel lukte in de eerste helft geen enkele van zijn vijftien driepunter­s en leed tien balverliez­en. Rust: 45-26. Toon Wesenbeek kreeg bij 55-31 (26’) de motor van de leidersplo­eg eindelijk aan de praat met tien punten op rij. Via een 0-17 naderden de bezoekers tot 55-48 (30’). Wesenbeek moest naar de kant met een verstuikte vinger, maar keerde gelukkig voor Lommel terug tussen de lijnen. Bij 58-59 kwamen de bezoekers voor het eerst aan de leiding. Geel (zeven spelers) verloor Swinnen (twee vrijwillig­e fouten) en Peter Vandeweyer (vijf fouten). Het slot was een thriller waarin Lommel de gelukkigst­e ploeg was. Dieter SOUVERYNS

Tongeren De wedstrijd tussen Tongeren en Hasselt had zaterdagav­ond alles wat een derby kan hebben. De thuisploeg had halfweg het tweede quarter een voorsprong van achttien punten, maar Hasselt kwam voor rust terug. Na een geladen tweede helft waarin de scheidsrec­hters een hoofdrol opeisten, kreeg Vanhove in de slotminuut een technische fout voor flopping, waarna Souveryns het aan de vrijworpli­jn kon afmaken. Met een betere defence en twee snelle driepunter­s van Souveryns nam Tongeren de eerste voorsprong. Omdat Hasselt veel fouten maakte, stond de thuisploeg regelmatig aan de vrijworpli­jn waar het secuur afwerkte en kon uitlopen naar 40-22. Reynders reageerde dan met een 4/4 vanachter de driepuntli­jn waardoor Hasselt overnam (48-50). “Een probleem dat we de laatste weken hebben”, gaf Dieter Souveryns van Tongeren toe. “Mentaal zijn we niet weerbaar genoeg. Deze keer lukte het wel om ons te herpakken in de tweede helft. Een verdienste van coach McCollum die met zijn enthousias­me voor een nieuw elan zorgt. In het klassement moeten we niets meer bereiken, dus gebruiken we deze derby’s om het seizoen op te fleuren.”

Flopping

Na rust ontaardde de derby in een chaos van onsportiev­e en technische fouten. Reynders was het eerste slachtoffe­r en moest na een onsportiev­e fout, onmiddelli­jk gevolgd door een technische, de zaal verlaten. Tongeren nam de leiding opnieuw over. Verdedigen­d liet het enkele steken vallen, maar ondanks technische fouten voor flopping van Eskens en Souveryns geraakte Hasselt er niet over. Souveryns dikte onder andere met een 14/14 aan de vrijworpli­jn zijn score aan. “We zijn te wisselvall­ig”, stelde bezoeker Reynders. “Het is niet de eerste keer dat we hard hebben teruggevoc­hten en dan toch de match niet in handen nemen.”

Balverliez­en

Thuisspele­r Vandewal kreeg na zijn vijfde fout nog een technische die voor de bank werd opgeschrev­en, zodat Vanhove met vrijworpen voor 84-84 zorgde. Na twee Hasseltse balverliez­en miste Souveryns bij 86-84 een verre driepunter om de wedstrijd te beslissen. Vanhove kreeg in de slotminuut een betwistbar­e technische wegens flopping toen hij een driepunter probeerde te gooien. Met een technische van coach Westphalen erbovenop maakte Souveryns het dan toch af met vrijworpen. “Na zo een bewogen wedstrijd weet ik niet wat ik hiervan moet denken”, aldus Souveryns. “De technische fouten haalden het ritme uit de wedstrijd.”

“Dit heb ik in 25 jaar nog nooit meegemaakt”, besloot Reynders. “Erg jammer dat een derby beslist wordt door de scheidsrec­hters. Een match om snel te vergeten. ”

EERSTE PROVINCIAL­E HEREN

HADES-LEOPOLDSBU­RG 90-97

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Luchtballe­t met Dieter Souveryns (l.) en Olivier Pauwels.
Foto SERGE MINTEN Luchtballe­t met Dieter Souveryns (l.) en Olivier Pauwels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium