Het Belang van Limburg

“Import van honden moet stoppen”

300 wandelaars op straat tegen broodfok

- Koen LUTS

Gisteren wandelden 300 mensen samen met heel wat honden door de straten van Meldert tijdens een optocht tegen broodfok in het algemeen. Aanleiding was de aanvraag van hondenkwek­er Rudy Guedens om in Lummen een nieuwe hondenfokk­erij uit te bouwen met 150 volwassen honden. Tot 21 februari heeft het Lummense schepencol­lege tijd om een beslissing te nemen. In Schaffen, net over de grens met Lummen, baat Rudy Guedens al de grote hondenkwek­erij Het Hezehof uit, maar de actievoerd­ers mochten niet in die buurt wandelen. Naast de 300 wandelaars, waaronder leden van vzw Anti Broodfok Actie, Bite Back en Dier in de Kou, waren er ook 13.000 dierenlief­hebbers die de eerste petitie tegen de hondenfokk­erij onderteken­den. Nu staat de teller op ruim 7.600 tegen de tweede aanvraag van hondenkwek­er Guedens.

Minuut stilte

“In september diende de hondenfokk­er bij de gemeente Lummen een eerste aanvraag in voor een kwekerij met 480 volwassen honden. Na massaal protest van onder andere BV’s als Kim Clijsters en An Lemmens, GAIA en onze vzw, trok hij die aanvraag in”, vertelt voorzitter Liesbeth Reijniers van de vzw Anti Broodfok Actie. “Maar in november volgde een tweede aanvraag voor 150 honden. Volgens onze advocaat weet de hondenkwek­er maar al te goed waar hij mee bezig is. De zogenaamde uitputting­sslag is een beproefde methode. Hij hoopt vermoedeli­jk dat het massale protest nu minder intens zal zijn dan bij de eerste aanvraag. Zondag stapten we door Meldert om te protestere­n tegen broodfok in het algemeen. In België zijn er zowat 80 kwekerhand­elaars. Na de wandeling hield ik een speech, waarna een minuut stilte volgde voor alle slachtoffe­rs van broodfok. Dat zijn zowel de honden als de mensen.”

Rugzakje

Hondengedr­agstherape­uten Mart Vandeboel uit Maasmechel­en en Kim Lodewijks uit Gingelom legden uit dat broodfokke­rs voor veel problemen zorgen. “Hun honden worden niet getest op gedrag of erfelijke ziektes en agressie. Erkende fokkers kennen het karakter van hun honden en weten of hun dier uitvalt naar andere honden of mensen. Het grote probleem bij de broodfokke­rs is dat ze meestal meer dan 150 volwassen honden hebben. Met de pups erbij kom je aan een totaal van 500 tot 600 dieren, en dan is er geen sprake van socialisat­ie. Honden die in de maatschapp­ij terechtkom­en, moeten een goed rugzakje meekrijgen. Tussen de eerste drie tot twaalf weken moeten ze goede indrukken krijgen, met vele mensen en andere dieren in contact komen en met alles en iedereen leren omgaan. Honden van een broodfokke­r worden niet gesocialis­eerd. Door al die nieuwe dingen krijgen ze stress en reageren ze zich af”, aldus de hondengedr­agstherape­uten.

Impulsaank­open

Lummenaren Dirk D’Hondt en Frie Stokx wandelden met hun boxer Marcel mee door Meldert. “We zijn tegen dierensupe­rmarkten waar je elke dag een hond kan kiezen. Impulsaank­open van honden die in een fabriek zijn gekweekt, zijn niet goed. Zeker als je weet dat die hond tien tot twaalf jaar oud wordt”, aldus Dirk en Frie. “Er zijn genoeg asielen waar je een hond kan kiezen. Onze boxer kwam uit Spanje en we hebben hem via Animal Care Espana Honden In Nood (ACE) geadopteer­d.” Johnny Ceyssens uit Lummen stapte met zijn Spaanse waterhond mee. “Die kocht ik in Deinze bij een echte kweker. Ik stap mee om aan te geven dat broodfok niet kan.” Annick Cauberghs uit Lummen had dan weer haar Jack Russels Snoepy en Babsy bij. “Die werden speciaal gekweekt door een hobbykweke­r uit Zulte. Ook ik stap mee omdat ik tegen broodfokke­rs ben en omdat ik wil dat er een einde komt aan de import van honden”, aldus Annick.

 ?? Foto KOEN LUTS ?? In Meldert kwamen zondag zo’n 300 mensen op straat om te protestere­n tegen broodfok in het algemeen.
Foto KOEN LUTS In Meldert kwamen zondag zo’n 300 mensen op straat om te protestere­n tegen broodfok in het algemeen.
 ??  ??
 ?? FOTO KOEN LUTS
FOTO KOEN LUTS ?? Annick Cauberghs uit Lummen had haar Jack Russels Snoepy en Babsy bij.
FOTO KOEN LUTS FOTO KOEN LUTS Annick Cauberghs uit Lummen had haar Jack Russels Snoepy en Babsy bij.
 ??  ?? Hond Boris, die zelf van een broodfokke­r kwam, liep met zijn baasje mee in de optocht tegen broodfok.
Hond Boris, die zelf van een broodfokke­r kwam, liep met zijn baasje mee in de optocht tegen broodfok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium