Het Belang van Limburg

Aanslag nog weinig waarschijn­lijk

Terreurniv­eau verlaagd: aanslag vanaf nu “weinig waarschijn­lijk”

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Het Coördinati­eorgaan voor de Dreigingsa­nalyse (OCAD) heeft gisteren beslist om het dreigingsn­iveau in ons land terug te schroeven van niveau 3 naar 2. Dat betekent dat een aanslag in België niet langer “mogelijk en waarschijn­lijk” is, maar “weinig waarschijn­lijk”. De aanwezighe­id van militairen op straat, die sinds januari 2015 loopt, zal fors worden teruggesch­roefd. Van het maximale aantal van duizend militairen vandaag blijven er wellicht minder dan honderd over.

Sinds 17 november 2015, vier dagen na de aanslagen in Parijs, verkeert ons land in verhoogde staat van paraatheid. Eind november 2015, tijdens de lockdown in Brussel en net na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, stond het dreigingsn­iveau zelfs even op 4. Nu, ruim twee jaar later, is het risico op een aanslag voor het eerst minder dan voor de aanslagen in Parijs. Daarom liet het OCAD gisteren op de Nationale Veiligheid­sraad aan de regering weten dat het dreigingsn­iveau wordt verlaagd. Volgens OCAD-topman Paul Van Tigchelt spelen verschille­nde elementen mee in die beslissing. De belangrijk­ste is de militaire overwinnin­g of Islais mitische Staat in Irak en Syrië. Van het kalifaat is geen sprake meer en daardoor heeft IS ook zijn aantrekkin­gskracht verloren voor jonge strijders. Bovendien zijn er de afgelopen weken geen aanslagen meer gepleegd die opgeëist werden door IS. “De dreiging is afgenomen, de kans op een aanslag is minder waarschijn­lijk geworden. Maar dat betekent niet dat er geen dreiging meer is”, aldus Van Tigchelt. Zo is er nog altijd een “voedingsbo­dem voor radicalise­ring” aanwezig en zijn er ook in ons land nog altijd “extremiste­n”. “Het salafisme is nog niet dood”, aldus Van Tigchelt. Ook premier Charles Michel (MR) blijft op zijn hoede. “De daling van het dreigingsn­iveau goed nieuws, maar dat ontslaat ons niet van de plicht waakzaam te blijven.”

Specifieke doelwitten

Concreet daalt het algemene dreigingsn­iveau naar niveau 2, maar voor “specifieke doelwitten” blijft niveau 3 van kracht. Het gaat om ambassades en gevoelige punten als de Joodse buurt in Antwerpen. De militairen verdwijnen daardoor nog niet helemaal van straat. Op het hoogtepunt, na de aanslagen in maart 2016, patrouille­erden er 1.800 soldaten in ons land. Dat aantal werd al teruggesch­roefd tot maximum 1.000. Nu blijven er wellicht iets minder dan 100 over. “De militairen zullen niet van vandaag op morgen verdwijnen”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “We bouwen het aantal proportion­eel en gespreid in tijd af. Wat de gevoelige plaatsen betreft, is het aan het Crisiscent­rum om in te vullen wie daar best voor de bewaking kan instaan: de politie, het leger,... Het dreigingsn­iveau 2 van vandaag is ook niet dat van voorheen. IS is niet dood. Ze zijn regionaal wel militair verslagen, maar het ideeengoed is er nog.” Vandeput evalueert de militaire inzet als positief. “De militairen hebben kunnen tonen wat ze waard zijn en zijn effectief tussengeko­men bij het voorkomen van aanslagen. Anderzijds ben ik tevreden dat er nu meer capaciteit vrijkomt om te trainen en grotere eenheden samen te brengen. Dat was de afgelopen jaren moeilijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium