Het Belang van Limburg

“Villa is niet altijd slechter voor milieu dan stadswonin­g”

Onderzoek Universite­it Gent steunt visie van bouwsector

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Je kan niet zomaar op basis van het soort woning zeggen of die nu een grote of een kleine impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een studie van de Universite­it Gent op vraag van de Confederat­ie Bouw. De bouwsector is het beu om te horen dat zelfs een passief huis op het platteland slechter voor het milieu zou zijn dan een oude, beperkt geïsoleerd­e rijwoning in de stad. “De Universite­it Gent stelt voor om de milieukost­en te berekenen per inwoner”, zegt Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw.

HASSELT - Mogen we nog een vrijstaand huis bouwen of is dat, zoals de Vlaamse bouwmeeste­r zegt, crimineel? Die vraag heeft de Confederat­ie Bouw laten beantwoord­en door de Universite­it Gent. “Uit die studie blijkt dat het aantal vierkante meter per inwoner een grotere impact heeft op het milieu dan het type woning, net als het energiever­bruik en het mobiliteit­sgedrag”, zegt Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw. “We wachten nog op de concrete uitleg over hoe je dichter bij elkaar moet bouwen”, zegt Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld).

De Vlaamse bouwmeeste­r roept geregeld dat we naar de stad moeten verhuizen. Tegelijk heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) al vaker gezegd dat zoiets niet in het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen staat. Dichter bij elkaar wonen staat er wel in, maar dat betekent niet dat er op het platteland niet meer gebouwd mag worden. Toch is de Confederat­ie Bouw er niet gerust op en vreest men dat er straks minder vrijstaand gebouwd mag worden. “We weten ook wel dat dit zal vermindere­n, maar je moet de mensen de keuze laten”, vindt Marc Dillen.

Bangmakeri­j

Bij de Confederat­ie blijft het wachten op de ‘beleidskad­ers’ – zeg maar de praktische uitvoering­sregels – van het witboek Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen. “Daar staat bijvoorbee­ld in wat ‘verdichtin­g’ precies betekent”, legt Lydia Peeters uit. “Met het witboek hebben we een visie, maar hoe het in de praktijk eraan zal toegaan we weten nog niet.” “We zijn die beleidskad­ers op politiek niveau aan het bespreken”, zegt Schauvlieg­e erover. Volgens Peeters doet de Vlaamse bouwmeeste­r er alleszins goed aan zijn toon te milderen: “De uitspraken van de bouwmeeste­r maken de mensen bang, zo is het ook moeilijk om een draagvlak voor het toekomstig­e Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen te creëren.”

Milieukost

Volgens een grafiek die de bouwmeeste­r vaak gebruikt, heeft een licht geïsoleerd­e 19de-eeuwse rijwoning in de stad minder impact op het milieu dan een vrijstaand passief huis op het platteland. Dat heeft niet alleen met de energiefac­tuur van het oude rijhuis te maken, maar ook met de manier waarop de bewoner zich verplaatst. In een stad zou je namelijk meer de bus, tram en fiets gebruiken, is de redenering.

Jelle Laverge van de vakgroep Ingenieurs­wetenschap­pen en Architectu­ur van de Universtie­it Gent heeft die berekening­en nu verder geanalysee­rd. Voor de milieukost­en kan je niet alleen maar op types van woningen baseren, stelt hij vast.

“De onderzoeke­r stelt voor om de milieukost per inwoner te gebruiken als maatstaf”, zegt Dillen. “Net als de bezettings­graad van een woning.” In appartemen­ten bezetten inwoners bijvoorbee­ld meer vierkante meter dan in een huis, omdat huizen vaker gedeeld wordt door meerdere bewoners. “Daarnaast speelt het mobiliteit­sgedrag ook een rol. Als iemand een elektrisch­e fiets of – binnenkort – een elektrisch­e auto gebruikt, dan verbetert dat zijn ecologisch­e voetafdruk enorm. Maar in de modellen die nu circuleren gaat men uit van fossiele brandstoff­en. Bovendien dateren de cijfers uit 2013, terwijl die cijfers voortduren­d veranderen.”

Paarden

Het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen wil dat we tegen 2040 helemaal geen extra ruimte innemen. Momenteel is dat nog 6 hectare per dag. “Maar je kan ook vrijstaand­e huizen bouwen door oude, grote verkavelin­gen in stukken te delen”, meent Marc Dillen. “Cijfers zeggen dat 33 procent van alle ruimte ingenomen zou zijn door gebouwen, maar wij betwijfele­n of dat wel klopt”, gaat Dillen verder. “Het plan beschouwt immers alles als ‘bebouwd’, ook een weide met een paard in. Als we die paarden eruit zouden laten, dan zakt het ruimtebesl­ag al met 5 à 6 procent. Halen we ook de tuinen er nog uit, dan zakt het percentage nog verder. Wij pleiten ervoor om de ruimte die verhard is als uitgangspu­nt te nemen, dat is duidelijke­r. Uiteindeli­jk is maar 7 procent van de ruimte echt bezet met woningen, maar door de lintbebouw­ing geloven de mensen dat niet. We hebben veel open ruimte, maar die zit tussen de huizen. Dat zie je als je in een helikopter boven Vlaanderen zou vliegen.”

Met het witboek hebben we een visie, maar we weten nog niet hoe het er in de praktijk zal aan toegaan. De regels volgen nog Lydia PEETERS (Open Vld) Vlaams Parlements­lid

Limburg

In Limburg zijn vrijstaand­e woningen in elk geval nog altijd erg in trek: 35 procent van het verkochte vastgoed zijn vrijstaand­e huizen, in Oost- en West-Vlaanderen is dat 21 à 22 procent, in Vlaams-Brabant 30 procent. Ook 18 procent van de nieuwbouwp­rojecten in Limburg zijn nog altijd voor vrijstaand­e woningen, in andere provincies is dat tussen de 13 en de 16 procent.

Limburg heeft dan nog eens het grootste deel van de woonuitbre­idingsgebi­eden: 2.919 hectare van de 12.081 hectare. Bouwen in woonuitbre­idingsgebi­eden zal alleen nog kunnen als je het echt kan motiveren.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Een vrijstaand­e woning bouwen in het groen hoeft niet (noodzakeli­jk) met schuldgevo­elens gepaard te gaan, aldus de studie van de UGent. Het aantal vierkante meter per inwoner zou een grotere impact hebben op het milieu dan het type woning.
FOTO JIMMY KETS Een vrijstaand­e woning bouwen in het groen hoeft niet (noodzakeli­jk) met schuldgevo­elens gepaard te gaan, aldus de studie van de UGent. Het aantal vierkante meter per inwoner zou een grotere impact hebben op het milieu dan het type woning.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium