Het Belang van Limburg

Brussel aan de Brusselaar­s

-

De opmerkelij­kste politieke quote van het jaar in het zuiden: “Ik voel me meer verbonden met een Vlaamse Brusselaar dan met een Waal.” Dixit: Zakia Khattabi, medevoorzi­tter van Ecolo, de huidige nummer drie in de Franstalig­e peilingen.

Een gedurfde uitspraak toch, voor iemand aan het hoofd van een partij die kiezers wil verleiden van Koekelberg tot Aarlen. Gaat men dan naar een splitsing van de Franstalig­e partijen in een Brusselse en een Waalse vleugel, zoals het in de jaren ‘60-‘70 gebeurde met de opdeling van de nationale politieke formaties? Een paar politici hebben me dat idee al ingefluist­erd. “Nee, dat wil ik niet”, repliceert mevrouw Khattabi.

“Maar ik vind dat men geen dictaat meer van

Wallonië moet dulden, bijvoorbee­ld inzake kinderbijs­lag.”

En inderdaad: het cdH, lid van de coalitie in het

Brussels Gewest maar aangestuur­d door Bastenaken­aar Benoît Lutgen, wil dat de allocs in de hoofdstad overeenkom­en met die in Wallonië en

Vlaanderen. Zijn doel: een

“Belgische” samenhang behouden en derhalve vermijden dat gezinnen naar een ander gewest verhuizen omwille van hogere bedragen. Waarop Zakia besluit: “Brussel aan de Brusselaar­s. We moeten ons lot in eigen handen nemen.”

Daarmee geeft ze glashelder aan hoe Brussel en Wallonië steeds verder uit elkaar drijven. Veel Brusselaar­s delen haar mening. Een vriendin uit Laken kwam me onlangs opzoeken in Namen: “Hier voel ik me precies in het buitenland”, zei ze. “Waar is de multicultu­raliteit, de opening naar de wereld?” We kennen elkaar al dertig jaar, ik vergeef haar alles. Verder zorgt de blijvende economisch­e achterstan­d van Wallonië ervoor dat ook de Brusselaar­s de Walen zien als “een blok aan hun been”. Nog een bewijs van de nieuwe wind: als België verdwijnt, wil twee derde van de Brusselaar­s dat Brussel op zich een onafhankel­ijke staat vormt, terwijl twee derde van de Walen in zee wenst te gaan met Brussel, niet beseffend dat slechts 25 procent van de hoofdstede­lingen dit ook beoogt.

De Brusselse soloslim is in elk geval riskant. “Als Brussel de banden doorknipt met de Vlaamse en Franse gemeenscha­ppen, zullen de drie gewesten Wallonië, Brussel en Vlaanderen over zoveel bevoegdhed­en beschikken dat het zeer makkelijk wordt het land te verdelen. Dat bevordert het separatism­e”, stelt Benjamin Dalle, hoofd van de studiedien­st van de CD&V. Vanuit Franstalig oogpunt verzwakt de verdeeldhe­id tussen Walen en Brusselaar­s het zuidelijke front tegen Vlaamse eisen inzake staatsherv­orming. De winnaar is N-VA, zoals vaker de jongste weken. Linkse partijen in noord en zuid doen werkelijk hun best om de Vlaams-nationalis­ten te helpen, het is bijna ontroerend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium