Het Belang van Limburg

“Een ondernemer pur sang, die leefde om te geven”

-

Officieel is het baron Stanislas Emsens, maar in Lommel kent iedereen hem als mijnheer Stany, de drijvende kracht achter het Kempense familiebed­rijf Sibelco. Al in 1896 opende overgrootv­ader Stanislas de eerste zandgroeve op Stevensven­nen in Lommel. Maar het was pas onder leiding van Stanislas junior – die in 1954 tot directeur werd benoemd – dat het bedrijf tot een wereldspel­er uitgroeide.

Mijnheer Stany

Eind jaren vijftig zette ‘mijnheer Stany’ in Dessel de eerste fabriek voor kwartszand neer. Die zou model staan voor tal van vestiginge­n in het buitenland. De vraag naar hoogwaardi­g kwartszand voor de productie van glas steeg, en onder impuls van de directeur volgden investerin­gen in Europa, de Verenigde Staten, Brazilië en Azië. “Een ondernemer pur sang, die altijd vooruit keek”, zegt Laurence Boens, die als lid van het directieco­mité twintig jaar nauw met Emsens samenwerkt­e. “Het is onder zijn leiding dat ons bedrijf internatio­naal op de kaart is gezet.” Vandaag is Sibelco de grootste zandontgin­ner ter wereld en zit het kwartszand van de multinatio­nal in de helft van alle platte schermen. Het bedrijf telt meer dan 11.000 werknemers in 42 verschille­nde landen, goed voor een omzet van liefst 2,7 miljard euro.

3,3 miljard euro

En hoewel Stanislas Emsens al in 2001 uit het dagelijkse bestuur stapte, bleef hij tot aan zijn aan zijn dood erevoorzit­ter van de multinatio­nal, die de familie Emsens een geschat eigen vermogen van ruim 3,3 miljard euro opleverde. “Maar dat zou je niet zeggen als je hem hier in Lommel zag wandelen”, zegt Jean Jonckers, voorzitter van het Lommelse Rode Kruis. “In plaats van met zijn rijkdom te pronken, gaf hij zijn centen liever weg.” “Onze familie steunt alles, op voorwaarde dat het van nut kan zijn voor iedereen”, sprak de baron daarover in een zeldzaam interview met deze krant. De ondernemer zag het als zijn plicht om een deel van zijn fortuin weg te schenken. “Wie geld heeft, moet dat ook gebruiken om anderen gelukkiger te maken.”

En dat deed Stanislas, vooral in thuisgemee­nte Lommel, waarvan hij in 2004 ereburger werd. Onder meer de plaatselij­ke fanfare, de visclub, het ziekenhuis, het Rode Kruis en de kerkfabrie­k kregen regelmatig een gift toegestopt van de weldoener, die tot aan zijn dood in zijn woning op Stevensven­nen is blijven wonen, samen met zijn vrouw Marie-Claire Boël. In 2006 kreeg hij samen met zijn drie broers de titel van baron toegekend vanwege van hun economisch­e verdienste­n voor het land.

Koelkast in elke kamer

Onze familie steunt alles, op voorwaarde dat het van nut kan zijn voor iedereen Stanislas Emsens tijdens een zeldzaam interview met deze krant

“Hij heeft ontzettend veel voor onze gemeente en de kerk gedaan”, zegt Maria Bergmans (72) van de parochie Sint-Jozef op Stevensven­nen, waar donderdag afscheid wordt genomen van de erevoorzit­ter. “Hoewel mijnheer Emsens tal van vereniging­en steunde, bleef hij erg bescheiden. Weinig mensen weten bijvoorbee­ld dat hij er destijds voor heeft gezorgd dat elke kamer van het ziekenhuis in Lommel een eigen koelkast en televisie kreeg.” Ook de lokale afdeling van het Rode Kruis ontvangt al jaren een trouwe gift van de ondernemer. “Mijnheer Stany was erg begaan met onze werking”, zegt voorzitter Jonckers. “Ik bracht hem elk najaar een bezoekje om te bespreken hoe we zijn geld zouden besteden. Maar hij wilde nooit iets in ruil. Zelfs een kistje wijn was te veel. Gebruik die euro’s liever voor jullie werking, drukte hij ons op het hart. Hij leefde om te geven.”

Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en omschrijft de ondernemer als “een grote mijnheer, die veel voor onze gemeente heeft gedaan. Niet alleen met Sibelco, maar ook dankzij de giften aan de lokale vereniging­en. Hij versterkte het sociale weefsel.” Stanislas Emsens wordt donderdag 25 januari begraven in Lommel. Hij laat een vrouw en vier kinderen na. De eucharisti­eviering in de Sint-Jozefskerk van Stevensven­nen begin om 11 uur.

 ?? FOTO VGD ?? Stanislas Emsens en Sibelco-CEO Jean-Luc Deleersnyd­er in ‘t Kristallij­n in Mol, het evenemente­ncentrum dat aan de oevers van een van de vroegere zandgroeve­s van Sibelco werd gebouwd.
FOTO VGD Stanislas Emsens en Sibelco-CEO Jean-Luc Deleersnyd­er in ‘t Kristallij­n in Mol, het evenemente­ncentrum dat aan de oevers van een van de vroegere zandgroeve­s van Sibelco werd gebouwd.
 ?? Foto HBVL ?? Emsens werd in 1954 directeur van Sibelco en liet het familiebed­rijf uitgroeien tot een wereldspel­er.
Foto HBVL Emsens werd in 1954 directeur van Sibelco en liet het familiebed­rijf uitgroeien tot een wereldspel­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium