Het Belang van Limburg

Voorlopig akkoord beëindigt ‘shutdown’ in VS

- Marc VAN DE WEYER

De ‘government shutdown’ in de Verenigde Staten was gisteren tijdelijk van de baan door een al even tijdelijk akkoord – meer een bestand van drie weken – tussen Democraten en Republikei­nen in de Amerikaans­e Senaat. De shutdown was vrijdagnac­ht ingegaan nadat Democraten en Republikei­nen in het Congres geen akkoord hadden bereikt over het verhogen van het schuldplaf­ond, veelal een beslissing die zonder al te veel discussie genomen wordt maar bij tijd en wijle aangegrepe­n als drukkingsm­iddel om veel omstredene­r eisen kracht bij te zetten. De gevolgen zijn dan wel ingrijpend en gisteren – de eerste werkdag in deze shutdown – werden die ook zichtbaar in de vorm van overheidsd­iensten die sloten en hun medewerker­s met (onbetaald) verlof stuurden.

Dit keer waren het de Democraten – in de minderheid in beide huizen van het Congres – die dwarslagen. Ze wilden het schuldenpl­afond enkel verhogen in ruil voor een akkoord over de Dreamers, de ongeveer 700.000 illegale migranten die ooit als kind in de VS belandden en daar nu volledig ingeburger­d zijn. President Trump wil die in het kader van zijn strijd tegen illegale migratie alsnog het land uit. Vrijdag leek Chuck Schumer, de leider van de Democratis­che minderheid in de Senaat, een compromis met de Republikei­nen bereikt te hebben, tot Trump in extremis vond dat daarin te weinig stond over het inperken van migratie. Waarna de shutdown een feit werd.

Akkoord

Gisteren was het dezelfde Schumer die aankondigd­e dat zijn partijgeno­ten in de Senaat akkoord gingen met een voorstel van de Republikei­nen om de komende weken over het lot van de Dreamers te onderhande­len. Tot 8 februari wordt de overheid verder gefinancie­rd. Het akkoord werd mogelijk nadat de leider van de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat, Mitch McConnell, toezegde begin februari een wet in te dienen rond de situatie van de Dreamers. Maar de Republikei­nen deden daarbij geen enkele inhoudelij­ke toezegging.

De procedurew­et die een einde maakte aan (bijna) drie dagen shutdown haalde moeiteloos de 60-stemmendre­mpel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium