Het Belang van Limburg

Sp.a-Groen pleit opnieuw voor ondergrond­se Ring in Runkst

- Dirk JACOBS

Marc Schepers, kandidaat-burgemeest­er van sp.a-Groen in Hasselt, wil de Grote Ring laten zakken en overkappen tussen de spoorwegbr­ug en de Sint-Truiderste­enweg. “Daarmee worden de ‘witte wijk’ en Runkst weer een”, zegt Schepers. Zijn voorstel is een afgestofte versie van de langetermi­jnmaatrege­len die enkele jaren geleden in de mobiliteit­sstudie Hasselt-Genk werden opgenomen. “We willen dat het er ook effectief komt”, zegt Schepers. “Dagelijks tellen we 125.000 verplaatsi­ngen op de Singel. We stellen bovendien vast dat het verkeer er steeds vaker vastloopt, waardoor de leefbaarhe­id voor de omwonenden er zichtbaar op achteruit gaat”, oordeelt Schepers. “Ongeveer een kwart van de Singel loopt dwars door Runkst, het drukst bevolkte gebied, met meer dan 10.000 mensen. En daarom willen we dat er één lange sleuf komt vanaf de spoorwegbr­ug tot aan de Sint-Truiderste­enweg. Die kan dan overkoepel­d worden, zodat bovenop een groene verbinding tussen beide wijkdelen kan ontstaan. En alleen het lokale verkeer zou dan bovengrond­s op een langsweg naast die tunnel kunnen rijden. Dit heeft een positief effect op de doorstromi­ng, maar verbetert ook de leefbaarhe­id in de ‘witte wijk’. Die zit nu geprangd tussen de Grote Ring en de autosnelwe­g. Het zou veel beter zijn voor de mensen die daar wonen om de Grote Ring ondergrond­s te leggen en de wijk ruimtelijk te verbinden met Runkst. Dit creëert mogelijkhe­den voor veiliger en duurzamer lokaal verkeer en er kunnen pleinen en groene ruimtes komen, al dan niet in combinatie met voorzienin­gen voor sport en vrije tijd.”

Niet nieuw

De ondertunne­ling van een kwart van de Grote Ring van Hasselt is niet compleet nieuw. Het plan staat ingeschrev­en als een termijnmaa­tregel in het mobiliteit­splan Hasselt-Genk. “Het is tijd om een volgende stap te zetten, want nu is het hele plan ondergesne­euwd bij de minister en dus ook bij AWV”, zegt Schepers. “We moeten voorkomen dat het plan op de lange baan wordt geschoven. En als er miljarden belastingg­eld zijn om in Antwerpen overkappin­gen te bouwen, dan moet er ook een fractie van dat geld beschikbaa­r zijn voor de leefbaarhe­id van een groot gedeelte van Hasselt en de verkeersci­rculatie op één van de drukste plekken van Limburg.” “Het klopt dat dit idee in het streefbeel­d staat”, bevestigt woordvoerd­er Veva Daniëls van AWV. “Maar tegelijk staat het niet in het investerin­gsprogramm­a voor de nabije toekomst.” “Om de vraag van Marc Schepers als kandidaat-burgemeest­er kracht bij te zetten, zal ik ze ook in het parlement aan minister Ben Weyts (N-VA) stellen”, zegt Rob Beenders (sp.a). “We moeten Vlaams belastingg­eld naar Limburg blijven halen. Vandaag zijn die verhouding­en al scheef getrokken

Als er miljarden belastingg­eld zijn om in Antwerpen overkappin­gen te bouwen, dan moet ook een fractie daarvan beschikbaa­r zijn voor de leefbaarhe­id in Hasselt

Marc SCHEPERS

sp.a/Groen en daarom moeten we belangrijk­e projecten als dit onder de aandacht plaatsen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een schets van de plannen. Bovenop de tunnel moet veel groen komen, waar lokaal verkeer mogelijk is en ook pleinen en sportvelde­n aangelegd kunnen worden.
FOTO HBVL Een schets van de plannen. Bovenop de tunnel moet veel groen komen, waar lokaal verkeer mogelijk is en ook pleinen en sportvelde­n aangelegd kunnen worden.
 ?? FOTO JG ?? De Witte wijk zit nu geprangd tussen de Ring en de snelweg.
FOTO JG De Witte wijk zit nu geprangd tussen de Ring en de snelweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium