Het Belang van Limburg

Maaseikena­ren geloven in de gangen van de Bokkenrijd­ers

Rocky Grispen zoekt naar fundamente­n onder de Markt

- Mark DREESEN

“De kelder van de bakkerij waar ik als jongen werkte, had zeker een gang die tot onder de Markt liep”, zegt René Peustjens (67). Hij is, net als veel Maaseikena­ren, overtuigd dat het gangenstel­sel van de Bokkenrijd­ers meer dan legende kan zijn. Documentai­remaker Rocky Grispen ging gisteren onder de Markt op zoek naar mogelijke gangen. Dat deed hij met een bodemradar met elektromag­netische golven, die tot 5 km diep in de grond fundamente­n kan waarnemen. “Mijn vader Arnold Grispen organiseer­de vroeger de nachtelijk­e bokkenrijd­erstochten in Bergerven”, zegt Grispen. “Zo kreeg ik de verhalen met de paplepel binnen. Vandaag ga ik op zoek naar het ware leven van de Bokkenrijd­ers. Er zit een kern van waarheid in de legendes, want het hoofd van de Bokkenrijd­ers in Maaseik was Henri Houben die op de Markt in het pand ’t Vosken woonde. In zijn kelder verzamelde­n de Bokkenrijd­ers en moesten de bendeleden hun eed aan de duivel zweren. De kapitein van de Bokkenrijd­ers is in 1785 als Bokkenrijd­er veroordeel­d, en rond zijn huis zijn de meeste gangen en gewelfde kelders teruggevon­den. In de legendes doen die gangen dienst als vluchtrout­e.”

Zo’n gangen zouden er dus ook onder de Markt liggen, hoopt Grispen. “Met een radar verzamel ik nu gegevens. Die stuur ik door naar archeologe­n voor onderzoek.”

Onder de Maaseikena­ren zijn er alvast heel wat believers. “Als jongen ging ik op leercontra­ct in het pand Markt 33”, zegt René Peustjens (67). “Het was destijds een bakkerij met een gewelfde kelder en een gang die tot onder de Markt liep. Bij de heraanleg van de Markt in 2001 zakte er zelfs een vrachtwage­n door die gewelfde kelder.”

Pater Sangers

“Aan de Markt 35 woonden mijn grootouder­s”, weet ook Theo Dirks. “Ze waren conciërge van de school. Op de speelplaat­s waren er trappen die uitgaven in een gang van zeker 10 meter lang. Ik ben er vaak geweest en wandelde dan door het slijk, tot tegen een muur die de gang afsloot”, vertelt de man. “Als kind kregen we mee dat het een gang van de Bokkenrijd­ers was, bedoeld om de stad te ontvluchte­n. Maar het is altijd bij verhalen gebleven.” Tussen 1740 en 1798 terrorisee­rden de Bokkenrijd­ers rijke boeren door het leggen van brandbriev­en. Arme mensen lieten ze met rust. De brieven waren deels verbrand, maar er stond op te lezen dat de boer florijnen moest leggen onder een steen bij een boom. Zo niet, zou zijn hoeve in vlammen opgaan.

De grootste verteller over de Bokkenrijd­ers blijft wijlen pater Willem Sangers, die de Maaslander­s boeide met zijn ‘ware’ verhalen. “We kregen geschieden­isles van pater Sangers, maar na 10 minuten les deed hij de boeken dicht en nam hij zijn pupillen mee naar de Markt”, weet een oud-leerling. “Dan vertelde hij bij meerdere gevels op de Markt een verhaal over de Bokkenrijd­ers. Dat vonden we wel wat interessan­ter dan wiskunde en chemie.”

Als kind wandelde ik door het slijk van de gang in de kelder, tot tegen een muur die de gang afsloot

Theo DIRKS “We geven Grispen graag de kans om op zoek te gaan naar mogelijke gangen onder de Markt”, zegt burgemeest­er Jan Creemers. “Wel jammer dat pater Sangers dit niet meer mee kan maken. Ik mis zijn boeiende verhalen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Rocky Grispen scande de Markt gisterenvo­ormiddag. De resultaten van die scan worden nu naar archeologe­n gestuurd.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Rocky Grispen scande de Markt gisterenvo­ormiddag. De resultaten van die scan worden nu naar archeologe­n gestuurd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium