Het Belang van Limburg

“Dit doet echt deugd”

QUINTEN HERMANS HEEFT WK-TICKET BEET

- Rob RODIERS

Hoewel hij de voorbije weken minder uit de verf kwam op de omlopen van Leuven, Koksijde en Nommay behoort Quinten Hermans toch tot het zevenkoppi­ge WK-kransje van bondscoach Sven Vanthouren­hout. De 22-jarige Looienaar krijgt dus zijn bekroning voor een geslaagd debuutseiz­oen bij de grote jongens. Bloednerve­us was hij zondag na afloop van de in mineur verlopen wereldbeke­rcross in het Franse Nommay. Zo geagiteerd dat hij liever gerust gelaten werd op de terugweg. Maandagmid­dag kreeg Quinten Hermans echter positief nieuws: bondscoach Sven Vanthouren­hout had, ondanks Hermans’ veertiende plaats in Nommay, wel degelijk een stek voor hem in de Belgische WK-selectie. “Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gehoopt. Man, er valt een pak van mijn hart”, liet Quinten de opluchting haast voelbaar doorscheme­ren in zijn stem. “Ik had mezelf de laatste weken zoveel druk opgelegd dat het echt deugd doet dat de knoop eindelijk is doorgehakt. Dat ik bovendien ook nog eens geselectee­rd ben, doet extra deugd. Er zweefden zoveel vraagteken­s door mijn hoofd dat ik zondag te nerveus reed. Bij de start kwam ik met mijn voet in mijn voorwiel terecht waardoor er vier spaken afbraken. Ik was meteen op achtervolg­en aangewezen en ging te wild tekeer waardoor ik mezelf opblies. Voortaan pak ik het in zulke situaties verstandig­er aan en stem ik mijn cross af op die van Kevin Pauwels, die weet zich in de slotfase toch altijd in de top tien te plaatsen. Gelukkig heeft ploegmaat Toon Aerts me zondag een grote dienst bewezen door Kevin voorbij te steken als de derde Belg in de tussenstan­d van de wereldbeke­r. Daardoor liep Pauwels zijn automatisc­he selectie mis en koos de bondscoach resoluut voor verjonging.”

Teamplayer

Hermans mag het enerverend­e verleden eindelijk laten rusten. De focus kan nu helemaal naar Valkenburg gaan. Wat mag de bondscoach op zondag 4 februari van hem verwachten?

“Ik zal me tonen als teamplayer”, benadrukt Quinten. “Als ik me moet wegcijfere­n voor Wout of een ander speerpunt binnen de ploeg doe ik dat zonder morren. Ik kom liever huiswaarts met een landgenoot in de regenboogt­rui dan met een persoonlij­ke ereplaats. De bondscoach wil op het WK dat er een ploeg staat, een ploeg die samenwerkt. En aan gezien Wout en ik goed overeenkom­en, hoeft Sven van mij niets te vrezen. Trouwens, met Laurens en Toon kom ik ook goed overeen (lacht). In Valkenburg vind ik een klimomloop die me goed zou moeten liggen. Vorig jaar bij de beloften deed ik er mee voor de overwinnin­g. We reden met zijn drieën vooruit tot ik een wespenstee­k kreeg in mijn mond. Hoewel ik aan het eind haast geen lucht meer kreeg, eindigde ik toch nog derde. Ik maak me sterk dat ik - zeker in de openingsro­nde(n) - mijn rol zal kunnen spelen voor de Belgen. Mijn start is doorgaans goed. Echt, ik kijk er al naar uit om mijn steentje bij te dragen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium