Het Belang van Limburg

“Niet ver van de realiteit”

- Raymond DE CONDÉ

“Het is niet ver weg van de realiteit,” zegt Kris Daels, die een carrière als undercover­agent achter de rug heeft en wiens boek ‘Alpha 20’ nu een achtdelige tv-reeks is geworden, ‘De Infiltrant’, die vanaf 5 februari op VTM wordt uitgezonde­n.

ANTWERPEN -

Kris Daels heeft een uitzonderl­ijke carrière achter de rug. Hij begon in 1986 bij het SIE, beter bekend als de groep Diane, het elitekorps van de rijkswacht dat gevaarlijk­e en risicovoll­e opdrachten uitvoerde. Na tien jaar James Bond-achtige acties te hebben verricht, ging hij aan de slag als undercover­agent. Zijn job: dikke vriendjes worden met de topcrimine­len van ons land. Acht jaar lang infiltreer­de hij in de grimmige wereld van hoeren en pooiers. Hij gaf tienduizen­den franken uit aan bordeelbez­oekjes om uiteindeli­jk een internatio­nale drugsbende op te rollen. De langste infiltrati­eopdracht die een Belgisch undercover­team ooit heeft uitgevoerd - vier en een half jaar staat op zijn naam. Hij opereerde onder de code ‘Alpha 20’, waaraan zijn boek de titel heeft ontleend. Het biedt een inkijk in de manier waarop undercover­werk in ons land gebeurt. “Ik heb in acht jaar tijd meer dan dertig operaties uitgevoerd,” zegt hij. Zijn boek werd een bestseller: het stond twee maanden op nummer 1 in de lijst van best verkochte boeken met 15.000 verkochte exemplaren. Het wordt naar aanleiding van de tv-serie opnieuw uitgegeven.

Kleine criminelen

“Toen we het boek ‘Alpha 20’ over de langste undercover operatie ooit in België lazen, zagen we het potentieel voor een atypische reeks met heel kleurrijke personages”, zegt scenarist Philippe De Schepper, die ook series als ‘Vermist’, ‘Dubbelleve­n’ en ‘Eigen Kweek’ op zijn palmares heeft. “Het kloppende hart van ‘De Infiltrant’ is echter niet het misdaadver­haal maar de dynamiek van personages die tot elkaar veroordeel­d zijn. Het zijn kleine criminelen, overlevers die alleen aan zichzelf denken en net daardoor afhankelij­k zijn van elkaar. Het levert spanning en humor op vanuit de personages.”

Ontsnapt paard

De serie begint in Spanje, waar transporte­ur Freddy Bernaers (Dirk Roofthooft) en zijn rechterhan­d Lars Devuyst (Wouter Hendrickx) een dommigheid begaan: ze vervoeren een paard en dat beest maakt stampij. Ze vinden er niks beters op dan de cabine open te maken, waarop het paard natuurlijk ontsnapt. Er komt politie aan te pas, de twee worden ondervraag­d en in de vloer van hun aanhangwag­en worden drugs aangetroff­en. De mannen worden opgeEen pakt en in België blijkt de politie al lang op zoek naar bewijzen om Freddy Bernaers, transporte­ur van van alles maar ook van hasj, definitief te kunnen arresteren.

Kris DAELS Ex-undercover­agent Om dat te kunnen doen, doet Marc Potvin (Peter Van den Begin) een beroep op Danny Desmedt (Geert Van Rampelberg), een oplichter die al eens veroordeel­d werd voor een BTW-caroussel en fraude en tegen wie nu weer een onderzoek loopt voor oplichting. Hij lijkt de geschikte man om infiltrant te worden. Daartoe moet hij het vertrouwen van Freddy winnen. verschil met het boek is dat deze Danny een burgerinfi­ltrant is, terwijl Kris Daels een getrainde undercover­agent was. De toon van de serie neigt trouwens geregeld naar comedy, ook door het gebruik van vrolijke muziek op de klankband. “Dat verhaal van dat paard staat niet in mijn boek, maar het is wel ongeveer zo gebeurd,” lacht Kris Daels. “Alleen was dat niet in Spanje maar in Engeland.”

Zoals bekend liep het met hem ook niet goed af. Toen hij als klokkenlui­der wanpraktij­ken bij de Brugse politie aan het licht bracht, werd zijn carrière on hold gezet. Hij werd parlementa­ir medewerker van Jean-Marie Dedecker, behaalde vorig jaar op zijn 53ste nog een Master in de rechten aan de VUB en geeft nu als politieamb­tenaar les aan de politiesch­ool. “Ik ben voorstande­r van het gebruik van burgerinfi­ltranten, maar er moet een wettelijk kader komen dat afbakent wat mag en wat niet mag,” vindt hij.

‘De Infiltrant’ vanaf maandag 5 februari om 21.45 uur op VTM

Er moet een wettelijk kader komen voor burgerinfi­ltranten

X

 ?? FOTO DE INFILTRANT ?? Geert Van Rampelberg (links), Dirk Roofthooft (midden) en Wouter Hendrickx (rechts) vertolken de hoofdrolle­n in de nieuwe VTM-serie.
FOTO DE INFILTRANT Geert Van Rampelberg (links), Dirk Roofthooft (midden) en Wouter Hendrickx (rechts) vertolken de hoofdrolle­n in de nieuwe VTM-serie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium