Het Belang van Limburg

Steppe krijgt zijn kans in doel

KENNY STEPPE vervangt Pirard in doel

- Roger COX

6 op 30. Het is minder dramatisch dan de 4 op 39 die Zulte Waregem eerder dit seizoen optekende. Maar het tij moet op Stayen dringend keren, dat is duidelijk. Hoe? Onder andere met een nieuwe doelman, zo blijkt. Niemand bij STVV wijst met een beschuldig­ende vinger naar Lucas Pirard. Maar je kan er niet naast kijken: de 22-jarige Luikenaar zit in een dipje. “En dus mag hij even tot rust komen”, zegt coach Jonas De Roeck. Het woord is aan de 29-jarige Kenny Steppe. “Naar hem en naar de ploeg toe moeten we correct blijven”, zegt keeperstra­iner Jos Beckx. Flashback 1: vlak voor Nieuwjaar bokst Lucas Pirard tegen Antwerp een voorzet in de voeten van Yatabaré, die prompt scoort. Flashback 2: afgelopen zaterdag tast Pirard mis bij een voorzet van Demir, even later komt hij onstuimig uit bij een doorbraak van Boljevic. Resultaat: twee tegengoals. “Geen blunders”, neemt Jos Beckx zijn poulain in beschermin­g. “Maar dat is het leven van een keeper. Bijna elke fout wordt cash betaald.”

Terugval na 40-50 matchen

Vraag is: wat doe je daarmee? Behoud je het vertrouwen of ga je toch voor nummer twee in de pikorde?

“Ik ben niet geneigd om een keeper snel op de bank te zetten”, legt Beckx zijn strategie uit. “Het ideale scenario is dat een keeper zelf de inzinking te boven komt. Dat neemt hij voor de rest van zijn carrière mee. Daarvoor ben je wel afhankelij­k van de hele ploeg. Zo lang er genoeg punten worden gesprokkel­d, wordt over die foutjes van de keeper amper gesproken. Maar dat is bij ons helaas niet het geval. De hele ploeg is op de sukkel en dus moet er iets gebeuren, je mag niet blijven verliezen. Het clubbelang staat voorop.” Vandaar dat Jos Beckx en Jonas De Roeck voor vanavond een drastische beslissing nemen. Zondag werden Pirard en Steppe ingelicht over de keeperswis­sel. De coach: “Natuurlijk schieten wij Lucas Pirard hiermee niet af. Wij hebben het volste vertrouwen in zijn kwaliteite­n. STVV is voor zijn ontwikkeli­ng de ideale ploeg, hier mag hij fouten maken. Maar als je merkt dat een keeper de zaken gaat forceren, dat hij veel twijfelt, moet je hem even tot rust laten komen op de bank.” De keeperstra­iner: “Ik heb eind vorig jaar nog een uitvoerig gesprek gehad met Lucas. Ik wilde hem vertrouwen inpompen. Maar in Beveren haalde hij opnieuw niet zijn beste niveau. Tja, dan moet je ingrijpen.” Daarbij maakt Beckx wel deze kanttekeni­ng: “Het is typisch voor jonge doelmannen dat die een terugval krijgen, als ze rond de 40-50 matchen in eerste klasse zitten. Zelfs Mignolet heeft dat meegemaakt. Ik heb in mijn carrière maar één keeper gekend die daar geen last van had: Thibaut Courtois.”

Te vroeg naar Heerenveen

Vanavond tegen KV Mechelen is Kenny Steppe dus aan zet. De 29jarige doelman heeft een verleden bij Germinal Beerschot, Heerenveen, Zulte Waregem en Waasland-Beveren. Maar zich echt doorzetten als eerste keus kon hij nergens. Harm van Veldhoven, die hem destijds lanceerde op ’t Kiel, verbaast zich daar enigszins over.

“Volgens mij had hij een heel andere carrière kunnen uitbouwen. Het potentieel daarvoor heeft hij, want het is een uitstekend­e doelman.”

Maar om de één of andere reden wilde het nergens echt lukken. Van Veldhoven. “Ik zie wel een paar factoren die zijn loopbaan beïnvloed kunnen hebben. Eerst en vooral heeft hij een zacht karakter. Hij is eerder bezig met het geheel dan met zichzelf. Hij denkt daar veel over na. Hij moet ook vertrouwen voelen. Terwijl je dat eigenlijk voor een stuk zelf moet afdwingen. Hij zou zich soms kwader moeten maken, vind ik. Verder heeft hij misschien te vroeg de stap naar Heerenveen gezet. Ik begrijp wel dat je als jonge keeper zo’n aanbieding moeilijk naast je kunt neerleggen. Maar de concurrent­ie daar was zwaar. Gevolg: hij speelde niet veel. Misschien heeft hij daardoor een paar momenten gemist en had hij elders beter kunnen doorgroeie­n tot een meer gereputeer­de doelman. Ik hoop dat hij nu zijn kans grijpt bij STVV.” “Daar ben ik heilig van overtuigd”, zegt Jos Beckx. “Voor een ploeg als STVV is Steppe een prima keeper. Niet vergeten, hij werd in het begin van dit seizoen gehaald als eerste keus. Daarmee werd geanticipe­erd op een vertrek van Pirard.”

Openvallen­de mond

Die bleef uiteindeli­jk waar hij was en zo verdween Steppe naar het achterplan.

“Met die situatie is hij heel correct omgegaan”, zegt Beckx. “Nooit heeft hij zijn beklag gemaakt. Nooit heeft hij een onvertogen woord gezegd over Pirard, ook niet toen die in een mindere periode zat. Zijn geduld wordt nu beloond. Het is maar correct naar hem toe dat hij zijn kans krijgt.” Wonderen mag je van Steppe niet verwachten. Beckx: “Ook hij zal wel eens een foutje maken. Maar je zal van hem ook reddingen zien waar je mond van openvalt. Hij zal er dinsdag staan, zeker weten. Eerder dit seizoen mocht hij al eens invallen tegen Standard. Dat deed hij toen prima.” Plankenkoo­rts lijkt aan Steppe alvast niet besteed. “Het is geen nerveus iemand”, vervolgt Beckx. “Wel is het een heel ander type dan Pirard. Veel explosieve­r en twee goeie voeten. In Nederland heeft hij leren meevoetbal­len.” “Een jongen met de juiste mentalitei­t”, vult De Roeck aan. “Hij verdient deze kans.”

Voor Pirard breekt nu een periode aan in de wachtkamer. “Maar hij zal sterker terugkeren dan voorheen”, besluit Beckx.

In Beveren haalde Pirard opnieuw niet zijn beste niveau. Tja, dan moet je ingrijpen. Maar hij zal sterker terugkeren dan voorheen Jos BECKX Keeperstra­iner STVV Ik hoop dat Steppe nu zijn kans grijpt, want het is een uitstekend­e doelman. Hij had een heel andere carrière kunnen uitbouwen Harm VAN VELDHOVEN Ex-coach Steppe bij Beerschot

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium