Het Belang van Limburg

“We flitsen nu al net buiten zone 30, dan kunnen mensen eraan wennen”

-

PEER - Politiezon­es die tot nu toe niet controleer­den in zones 30 – en dat zijn dus de meeste in Limburg – hoeden zich voor een al te groot schokeffec­t. “We zijn nu begonnen met sensibilis­eren door net buiten de zones 30 te flitsen”, zegt Gino Derdaele, hoofdinspe­cteur verkeer bij politiezon­e Kempenland.

“Als je net buiten de zone 30 wordt geflitst, reed je immers in die zone ook al te snel. Op die manier hopen we dat mensen aan de nieuwe situatie wennen en dat ze zich realiseren dat de gevolgen nog een pak erger hadden kunnen zijn als ze binnen de zone 30 zouden zijn geflitst”, zegt Gino Derdaele. “Van vandaag op morgen meteen in de zone zelf gaan flitsen, zou vrij pijnlijk zijn. In de toekomst zullen we dat wel doen op de plaatsen waar het echt nodig is, maar dat zal altijd eerst gecommunic­eerd worden via de scholen en tekstkarre­n. Pas daarna gaan we effectief over tot controles.” Ook in politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad zijn er voorlopig nog geen flitscontr­oles uitgevoerd in zones 30. “Maar die komen er wel degelijk aan”, zegt woordvoers­ter Dorien Baens. “Tot nu toe deden we dit niet, maar we voelen ons zeker niet verplicht door het parket. Ook voor ons is verkeersve­iligheid in schoolomge­vingen een prioriteit. Wat belangrijk is voor ons, is dat we de invulling van de controles vrij kunnen bepalen. Het parket vraagt ons niet om op plaats x of y een bepaald aantal controles uit te voeren. Waar we het doen, is onze keuze. Op dit moment zijn we aan het bekijken hoe we dit strategisc­h het beste kunnen aanpakken.”

“We willen ook niet zomaar in het wilde weg gaan flitsen buiten schooltijd­en of midden in de nacht. Als we het doen, moet het ook nuttig zijn”, besluit Dorien Baens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium