Het Belang van Limburg

“Zelfs de dispatchin­g van Limburg moet

Reorganisa­tie bij De Lijn kost 300 banen

- Timmie VAN DIEPEN

Openbaar vervoersma­atschappij De Lijn staat voor een verregaand­e centralisa­tie. De Vlaamse regering wil besparen door te snoeien in de administra­tie. Verschille­nde diensten die nu nog verspreid zitten over de provincies, worden samengebra­cht in het hoofdkwart­ier in Mechelen. Bijna 300 bediendenb­anen staan op de tocht. Normaal gezien zou de raad van bestuur vandaag de knoop definitief doorhakken, maar die beslissing is onder druk van een stakingsaa­nzegging uitgesteld naar 7 februari. De reorganisa­tie kadert in de nieuwe organisati­estructuur van De Lijn, waarin de vijf provincial­e entiteiten verdwijnen en vervangen worden door vijftien vervoersre­gio’s.

Voor Limburg verandert er op het eerste gezicht niets, want de provincie blijft in de plannen één geheel, maar de provincial­e directies die nu een grote mate van autonomie hebben, worden wel verregaand afgebouwd.

Het kernnet wordt in de toekomst aangestuur­d vanuit het gecentrali­seerde niveau in Mechelen, de vervoersre­gio’s (waarin de gemeenten een grotere regierol krijgen) mogen beslissen over de aanvullend­e buslijnen en het vervoer op maat (belbus, taxi’s,...). Daardoor kunnen er volgens de directie van De Lijn 286 bediendene­n management­functies worden geschrapt. Die operatie moet een besparing van 40 miljoen euro per jaar opleveren. Geld dat niet afgetrokke­n wordt van de dotatie, maar voor andere doeleinden binnen De Lijn gebruikt kan worden.

Onzekerhei­d

De aankondigi­ng van die besparings­operatie kwam er al in no-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium